China umum ba...

China umum bantuan AS$60b

JOHANNESBURG, 4 Dis (AFP) – Presiden China, Xi Jinping mengumumkan bantuan dan pinjaman sebanyak AS$60 bilion kepada Afrika semasa sidang kemuncak di Johannesburg hari ini, menandakan komitmen China kepada benua itu meskipun kemerosotan dalam pelaburan baru-baru ini.

Pertumbuhan ekonomi China telah menurun tahun ini, mencetuskan komoditi global merosot dan mengakibatkan Beijing untuk mengurangkan pelaburan di Afrika lebih 40 peratus dalam enam bulan pertama tahun ini.

Xi berkata bahawa China telah memutuskan ‘untuk membekalkan sokongan kewangan sejumlah AS$60 bilion yang termasuk AS$5 bilion bantuan dalam pinjaman tanpa faedah dan AS$35 bilion dalam kemudahan utama dan pinjaman hutan eksport serta pinjaman konsesi.

Jaminan banyak yang beliau utarakan dalam ucapannya semasa Forum Kerjasama China-Afrika (FOCAC), turut mengumumkan bantuan kemarau bagi benua tersebut.

“China sangat bimbang tentang kekurangan penuaian yang disebabkan oleh El Nino dalam kebanyakan negara Afrika dan akan menyediakan satu bilion renminbi yuan (AS$156 juta) nilai bantuan makanan darurat bagi negara-negara yang terjejas,” katanya.

Presiden China, Xi Jinping (kanan) dan Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma (kiri) tiba bagi mesyuarat selepas majlis ketibaan Presiden China, di Bangunan Kesatuan di Pretoria, semasa permulaan jelajah rasminya ke Afrika Selatan. – AFP
Presiden China, Xi Jinping (kanan) dan Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma (kiri) tiba bagi mesyuarat selepas majlis ketibaan Presiden China, di Bangunan Kesatuan di Pretoria, semasa permulaan jelajah rasminya ke Afrika Selatan. – AFP

Mesyuarat FOCAC dua hari itu merupakan kali kedua China membawa bersama para pemimpin Afrika sejak forum itu dilancarkan di Beijing pada 2000.

Sejak itu, perdagangan China dengan Afrika telah menewaskan rakan tradisi mereka, Eropah dan Amerika Syarikat.

Kejatuhan dalam harga mineral telah melanda negara-negara Afrika yang bergantung pada tuntutan China, dengan pemberhentian kerja sementara syarikat lombong di negara kaya sumber seperti Zambia dan Afrika Selatan.

“Kami sangat berminat untuk meneroka kerjasama dengan China untuk memastikan daya maju jangka panjang perlombongan Afrika,” Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma memberitahu sidang kemuncak.

“Ini adalah penting berdasarkan tuntutan menurun bagi komoditi.”

Xi yang ditemani oleh isterinya, Peng Liyuan – tiba di Afrika Selatan selepas kunjungan ringkas ke Zimbabwe, di mana projek China telah membantu menopang kejatuhan ekonomi sehingga menjadi krisis di bawah pemerintahan Presiden Robert Mugabe.

Mugabe, yang memberi ucapan semasa sesi pembukaan sidang kemuncak sebagai pengerusi Kesatuan Afrika, turut memberi pujian kepada pemimpin China itu.