Chong Wei mam...

Chong Wei mampu sumbang emas – Frost

RIO DE JANEIRO, 16 Ogos – Badminton Malaysia menunjukkan kebangkitan di Sukan Olimpik di sini dan kemuncaknya akan hadir menerusi Datuk Lee Chong Wei.

Pengarah Teknikal Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Morten Frost Hansen yakin Chong Wei akan meraih pingat emas acara perseorangan manakala beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying turut mampu melakukannya.

Katanya beregu campuran negara telah menang tiga kali di temasya ini manakala beregu lelaki, Goh V Shem-Tan Wee Kiong – juga mempunyai keupayaan untuk menang tetapi masih belum menunjukkan kemampuan sebenar mereka.

“Saya memang terkejut dengan pencapaian beregu lelaki negara,” katanya selepas menyaksikan kejayaan Peng Soon-Liu Ying menundukkan Chen Xu-Ma Jin 21-12, 21-19 di separuh akhir, hari ini.

“Selama ini, saya telah katakan Chong Wei akan mendapat pingat emas Sukan Olimpik,” kata legenda badminton Denmark itu.

pg23_160817_olympic logo

Datuk Lee Chong Wei menentang pemain Singapura Derek Wong Zi Liang dalam perlawanan kumpulan A Sukan Olimpik Rio 2016 di Riocentro Pavilion 4 pada Ahad lalu. – Bernama
Datuk Lee Chong Wei menentang pemain Singapura Derek Wong Zi Liang dalam perlawanan kumpulan A Sukan Olimpik Rio 2016 di Riocentro Pavilion 4 pada Ahad lalu. – Bernama

Peng Soon-Liu Ying akan menentang pasangan nombor tiga dunia, Tontowi Ahmad-Liliyana Natsir dari Indonesia dalam perlawanan penentuan pingat emas pada Rabu.

Frost mengakui pasangan Indonesia itu adalah lawan yang sukar dan menjadi pilihan tetapi menegaskan tidak mustahil bagi Peng Soon-Liu Ying meneruskan momentum kemenangan mere-ka untuk membuat kejutan.

“Gandingan Indonesia itu telah bermain bersama di peringkat tinggi untuk tempoh yang agak lama tetapi beregu negara pula menunjukkan pencapaian membanggakan sejak 18 bulan lalu,” katanya.

Chong Wei dijangka menentang pemain Taiwan, Chou Tien Chen di suku akhir pada Rabu dan seandainya segalanya mengikut perancangan, beliau akan berdepan musuh ketatnya yang juga juara dua kali Olimpik, Lin Dan di separuh akhir pada Jumaat. – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA