Chuachang rai...

Chuachang raih Anugerah AFP Kate Webb 2015

HONG KONG, 6 Okt (AFP) – Wartawan Thailand Mutita Chuachang telah memenangi Hadiah Agence France-Presse (AFP) Kate Webb 2015 untuk laporannya yang bersemangat dan berterusan tentang kes fitnah yang semakin banyak di bawah kepimpinan ketua-ketua tentera negara itu.

Hadiah ini memberi penghormatan kepada para wartawan yang bertugas dalam keadaan sukar di Asia dan dipilih selepas pemberita perjuangan AFP yang meninggal dunia pada tahun 2007 pada usia 64 tahun selepas kariernya membuat liputan tentang peperangan dan peristiwa-peristiwa bersejarah lain.

Mutita, 33, diiktiraf bagi usaha gigihnya untuk merekodkan kes-kes lese majeste bagi akhbar online Prachatai dalam bahasa Thai dan Inggeris.

Di Thailand, sesiapa yang didapati bersalah memfitnah raja, permaisuri, pewaris takhta atau pemangku raja boleh berdepan hukuman penjara sehingga 15 tahun bagi setiap pertuduhan – dan bilangan pendakwaan dan tempoh hukuman telah meningkat di bawah kepimpinan ketenteraan.

Mutita Chuachang yang memenangi hadiah AFP Kate Webb 2015. – AFP
Mutita Chuachang yang memenangi hadiah AFP Kate Webb 2015. – AFP

Kes-kes kerap dirahsiakan dengan ramai tertuduh dibicarakan di mahkamah tentera – tanpa hak untuk merayu – sejak junta Thailand yang setia kepada raja merampas kuasa pada 2014.

Kesalahan itu juga membawa keaiban sosial yang meluas dalam masyarakat yang begitu menghormati sistem pemerintahan beraja yang diterajui oleh Raja Bhumibol Adulyadej yang berusia 87 tahun.

Ekoran itu, ramai wartawan Thailand dan saluran keluar daripada media lebih suka menghindari risiko bersekutu dalam membuat laporan.