Cisse pergi k...

Cisse pergi ke kelab China

NEWCASTLE, United Kingdom, 10 Julai – Penyerang kebangsaan Senegal, Papiss Cisse menjadi pemain terkenal terbaru yang keluar dari Eropah untuk menyertai China semalam, menandatangani kontrak untuk kelab Shandong Luneng daripada pasukan Kejohanan Newcastle United.

Pemain berusia 31 tahun itu, yang menjaringkan 44 gol dalam 131 kemunculan untuk Magpies dalam empat setengah tahun, menandatangani kontrak untuk pasukan Super League China dengan harga yang tidak didedahkan, kata kelab.

Cisse, dengan 22 golnya untuk pasukan Bundesliga Freiburg dalam kempen 2010/2011 merupakan satu rekod untuk pemain Afrika dalam liga elit Jerman, menyertai pasangan Brazil Hulk dan Ramires, serta ahli tembak Colombia Jackson Martinez, dalam pertukaran daripada bola sepak peringkat teratas Eropah kepada liga China.

Dia tidak mungkin menjadi pemain terakhir – kata penganjur acara sukan China terkenal Eric Gao dalam satu lawatan baru-baru ini ke London bahawa Beijing Guoan mempunyai senarai hasrat untuk mendapatkan beberapa pemain Manchester City dan wang tidak menjadi halangan kepada kelab. – AFP

Penyerang sensasi Newcastle, Papiss Cisse kini menyertai kelab China, Shandong Luneng. - AFP
Penyerang sensasi Newcastle, Papiss Cisse kini menyertai kelab China, Shandong Luneng. – AFP