CITIC China m...

CITIC China menang projek bina zon ekonomi Myanmar

YANGON, 31 Dis (Reuters) – Konsortium yang diketuai oleh Perbadanan Kumpulan CITIC China telah memenangi bidaan bagi dua projek untuk membangunkan zon ekonomi khas di Negeri Rakhine barat Myanmar, menggariskan tujuan Beijing untuk mengembangkan kekukuhannya dalam negara yang kini dalam radar para pelabur Barat.

Satu konsortium telah memenangi tender untuk membina pelabuhan laut dalam di Teluk Bengal, sementara konsortium lain menang kontrak membina kawasan industri, menurut para pengurus bagi zon ekonomi.

Kedua-dua projek itu adalah sebahagian daripada pelan Myanmar untuk merangsang ekonomi rantau itu dengan Zon Ekonomi Khas Kyaukphyu, dan ia menambah kepada portfolio China dalam salah satu negeri-negeri paling miskin Myanmar.

China sudah membina talian paip gas dan minyak dari Kyaukphyu, di seluruh Myanmar ke wilayah Yunnan China, memintas tempat perkapalan berpotensi di Semenanjung Melaka.

Konsortium CITIC termasuk China Harbor Engineering Company Ltd., China Merchants Holdings, TEDA Investment Holding dan Kumpulan Kejuruteraan Pembinaan Yunnan.

Satu-satunya syarikat bukan China yang terlibat adalah Kumpulan Charoen Pokphand Thailand, menurut agensi berita China, Xinhua.

Parlimen Myanmar meluluskan pembangunan zon ekonomi pada Selasa meskipun tentangan daripada aktivis dan penggubal undang-undang yang mengkritik proses tender dan mengatakan pembangunan itu akan mempunyai impak negatif ke atas rakyat.

“Masih belum diketahui tanah siapa yang akan dirampas dan bagaimana mereka akan memberi pampasan,” kata MP sederhana bagi Kyaukphyu, Ba Shin.

“Belum diketahui mengenai siapa bakal pemaju dan pelaburnya. Terdapat kebimbangan dan keraguan dalam kalangan rakyat akibat kekurangan ketelusan.”

CITIC tidak dapat dihubungi bagi memberi komen.

ARTIKEL YANG SAMA