City cari ton...

City cari tonik benam PSG

MANCESTER, United Kingdom, 12 April (AFP) – Manchester City dan Paris Saint-Germain menyambung semula pemburuan sempadan baru dalam peluasan kuasa Eropah hari ini dengan persaingan suku akhir Liga Juara-Juara mereka seimbang pada 2-2 ekoran pusingan pertama minggu lalu.

Kedua-dua kelab bersemangat dengan kekayaan besar Timur Tengah dan masing-masing mempunyai sasaran: bagi PSG yang disokong Qatar, kemunculan pertama separuh akhir sejak 1995; bagi City dibiayai UAE. Jaringan gol di tempat lawan oleh Kevin De Bruyne dan Fernandinho di Parc des Princes disangka menempatkan City pada kedudukan peneraju, tetapi armada serangan pada kegunaan jurulatih Laurent Blanc bererti rakan sepermainan City Manuel Pellegrini tidak akan mengarahkan pasukannya untuk berdiam dengan kelebihannya.

“Saya berpendapat aspek paling penting pasukan ini ialah sentiasa menjaringkan gol,” kata Pellegrini. “Kami berusaha di sini bagi kira-kira tiga tahun dan selama tiga tahun itu saya sentiasa mempunyai jawapan sama. Itu adalah pasukan yang bersedia untuk menjaringkan gol, sebuah pasukan yang bersedia untuk bermain.

“Jika kita fikir bahawa esok (hari ini) kita perlu cuba untuk seri 0-0, saya berpendapat kami akan tewas dalam perlawanan. Itu bukanlah kelaziman cara permainan kami. “Esok kamu akan melihat pasukan sama yang telah kamu lihat dua setengah musuh lalu di sini.”

Dengan PSG telah pun berjaya mempertahankan mahkota Ligue I dan bakal mengulangi empat kemenangan domestik musim lalu, mereka secara meluas dijangka akan mendapat City yang lebih baik,yang 15 mata di belakang peneraju Leicester City di Liga Perdana.

Tetapi City merebut peluang yang muncul di Paris, meneruskan melalui De Bruyne dan kemudian seri menerusi Fernandinho selepas jaringan gol Zlatan Ibrahimovic dan usaha jarak dekat Adrien Robiot nampaknya telah memberikan pemain-pemain Blanc kawalan ikatan.

ARTIKEL YANG SAMA