City mulakan ...

City mulakan era Guardiola

MANCHESTER, 12 Ogos – Selepas tempoh pembinaan empat tahun, era Pep Guardiola di Manchester City bermula dengan kukuh esok apabila pasukannya bertemu Sunderland dalam aksi pembukaan Liga Perdana.

City memulakan persediaan padang bagi ketibaan Guardiola pada 2012, apabila mereka melantik bekas sekutunya dari Barcelona, Ferran Soriano dan Txiki Begiristain masing-masing sebagai ketua eksekutif dan pengarah bola sepak.

Guardiola mengecewakan City dengan menyertai Bayern Munich pada 2013, tetapi kedudukan mengejutkan tiba pada akhir Februari lalu apabila beliau mengumumkan akan menggantikan Manuel Pllegrini dengan kontrak selama tiga tahun.

Selepas selesai di tempat keempat dengan bimbingan Pellegrini musim lalu, Guardiola berada di bawah tekanan untuk meningkatkan cabaran gelaran.

Pep Guardiola (tengah) meninggalkan padang selepas sesi latihan di Pusat Olimpik Beijing selesai pada 24 Julai lalu. – AP
Pep Guardiola (tengah) meninggalkan padang selepas sesi latihan di Pusat Olimpik Beijing selesai pada 24 Julai lalu. – AP

Dia menyegarkan kembali skuadnya dengan pemain muda termasuk John Stones dan Leroy Sane dan dijangka akan memastikan City beraksi dengan permainan berdasarkan penguasaan sama seperti pasukannya Barcelona dan Bayern.

Ia musim penutup dengan kesukaran singnifikan di City, yang juga mereka semula kejayaan kelab dan Kevin De Bruyne memberi amaran bahawa gaya Guardiola memerlukan masa untuk memberikan kesan.

“Ia berbeza. Anda melihat banyak perkara yang baru datang,” kata midfield Belgium yang baru-baru ini kembali berlatih selepas rehat Euro 2016. “Apabila anda tiba terdapat perkara baru, tetapi saya rasa saya mendapatkan kesemuanya.

“Saya memerlukan masa untuk beraksi, untuk mengetahuinya dengan lebih sempurna. Tetapi ini adalah biasa apabila anda mempunyai banyak perkara baru, jurulatih baru dan pemain baru. Kami mempunyai masa dan ia pasti datang.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA