Cleveland ber...

Cleveland beraksi lebih agresif

LOS ANGELES, 5 Mei 2016 (AFP) – Cleveland Cavaliers mencatat rekod penetapan 25 three pointer dengan menewaskan Atlanta Hawks 123-98 untuk merebut pendahulu 2-0 dalam siri perlawanan penentuan Eastern Conference, semalam.

Cleveland meraih 18 mata three pointer pada separuh masa pertama separuh yang mendorong mereka untuk mendahului 74-38 sebelum rehat.

JR Smith mendahului dengan 7 mata, secara keseluruhan 10 pemain Cleveland melakukan three pointer dalam permainan postseason pusingan kedua.

“Apabila dia melakukan jaringan, ia menjadi semakin hebat,” kata jurulatih Cleveland, Tyronn Lue.

Dahntay Jones, three pointer dengan baki 02:24 dalam keempat memberikan Cleveland rekod sepanjang masa, melebihi kehebatan Orlando pada tahun 2009 dan Houston Rockets pada tahun 2013, yang masing-masing membuat 23 threes.

Aksi kedua pemain ketika bersaing dalam perlawanan separuh akhir kedua NBA Eastern Conference di Loans Arena Quicken di Cleveland, Ohio, semalam. – AFP
Aksi kedua pemain ketika bersaing dalam perlawanan separuh akhir kedua NBA Eastern Conference di Loans Arena Quicken di Cleveland, Ohio, semalam. – AFP

“Kami telah melakukan jaringan terbuka dan mengambil peluang itu secara terbuka dan kami telah mencapainya,” kata Lue.

Cavaliers juga memecah rekod paling threes dalam perlawanan penentuan 21, yang telah ditetapkan oleh Golden State Warriors bulan lepas.

Cavaliers telah memenangi sembilan perlawanan mereka ke atas Hawks dan semua permainan 10 perlawanan penentuan antara kedua-dua pasukan.

Siri ini beralih ke Atlanta untuk permainan three pada hari Jumaat dan permainan empat pada hari Ahad.

“Kami hanya akan terus mengekalkan perkongsian bola. Pasukan kami saling mempercayai antara satu sama lain pada,”kata Lue.

Cleveland pada separuh masa pertama mendahului 36 mata dan ia merupakan pencapaian yang terbesar di NBA ketika perlawanan playoff sejak 1987. Cavaliers juga mendahului sebanyak 41 mata pada suku ketiga.

ARTIKEL YANG SAMA