Clinton calon...

Clinton calon presiden wanita pertama Amerika

NEW YORK, 8 Jun – Hillary Clinton mengisytiharkan kemenangan bersejarah bagi wanita semalam, ketika dia menggenggam pencalonan Parti Demokratik dan peluang untuk menjadi presiden wanita pertama Amerika.

“Terima kasih kepada kamu, kita telah mencapai peristiwa penting,” Clinton yang tersenyum berseri-seri memberitahu para penyokong yang begitu gembira di New York. “Kali pertama dalam sejarah negara kita seorang wanita akan menjadi calon parti utama.”

Bekas wanita pertama itu mengambil langkah dramatik ke arah Rumah Putih dengan menang di New Jersey, New Mexico dan South Dakota, tiga dari enam negeri yang mengundi pada tarikh terakhir utama kalender pilihan raya kecil 2016.

Hadiah terbesar dari semua, California, masih jadi rebutan, tetapi dengan pengundian ditutup di sana dan 40 peratus kawasan melaporkan. Clinton memegang pendahuluan kukuh.

Kemenangan secara berkesan akan menamatkan persaingannya dengan pencabarnya, Bernie Sanders, senator yang mengisytiharkan diri sosialis demokratik dari Vermont yang memperjuangkan kempen akar umbi berjaya yang luar biasa.

Calon presiden Demokrat, Hillary Clinton meraikan kejayaannya semasa acara malam utama di Greenhouse Duggal, Brooklyn Navy Yard, di New York semalam. – AFP
Calon presiden Demokrat, Hillary Clinton meraikan kejayaannya semasa acara malam utama di Greenhouse Duggal, Brooklyn Navy Yard, di New York semalam. – AFP

Tetapi Sanders, tidak mengendahkan penulisan politik dengan berikrar akan ‘terus berjuang’.

“Misi kami ialah lebih hanya dari hanya menumpaskan Donald Trump, ia mengubah negara kita,” dia mengisytiharkan kepada para penyokong di Santa Monica, California.

Kejayaan Clinton diraih hampir lapan tahun pada hari sejak bida pertama Pejabat Oval Clinton dihalang oleh senator muda berkarisma, iaitu Barack Obama.

Dua penggal kemudian, Clinton, 68 tahun mengisytiharkan satu lagi pertembungan hebat pada November dengan Trump, calon Republikan yang suka menggunakan kata-kata yang hebat bunyinya. – AFP