Clinton cegah...

Clinton cegah keganasan bersenjata

MANCHESTER, New Hampshire, 5 Okt (Reuters) – Calon presiden Demokrat AS, Hillary Clinton akan menggariskan langkah khusus yang akan diambil untuk membendung keganasan bersenjata jika dilantik ketika kempen dijadualkan singgah di New Hampshire hari ini.

Clinton bercakap dengan bersemangat memihak langkah kawalan senjata baru selepas kejadian tembakan minggu lalu di kampus Kolej Komuniti Umpqua di Roseburg, Oregon, yang membunuh sembilan orang dan mencederakan sembilan yang lain lagi.

Dalam kemunculan selepas penembakan itu, Clinton berkata dia mahu memulakan ‘pergerakan kebangsaan’ untuk menangani pengaruh kumpulan penyokong hak senjata negara, National Rife Association, tetapi dia masih belum menyatakan apakah langkah khusus yang akan diambilnya jika dilantik menjadi Presiden pada November 2016.

Antara langkah-langkah yang akan digariskannya lewat hari ini, menurut kempennya, ialah penggunaan kuasa eksekutif presiden untuk menutup ‘kesamaran untuk memastikan mereka yang membeli senjata api di pameran senjata dan dari Internet menjalani pemeriksaan sama ada latar belakang dan membayar cukai jualan apabila membeli dari penjual biasa.

Clinton akan menggesa Kongres meluluskan undang-undang yang menegah semua penyalahgunaan domestik, termasuklah pemburu, dari membeli senjata dan untuk menutup apa yang akan digelarkannya ‘kesamaran Charleston’, dengan merujuk kepada kejadian penembakan di sebuah gereja Amerika Afrika di Charleston, Selatan Carolina, yang mengorbankan sembilan orang.

Pada masa ini, jika pemeriksaan latar belakang tidak selesai dalam tempoh tiga hari, jualan senjata boleh dimulakan. Penembak di Charleston disyaki dapat membeli senapangnya kerana kesamaran ini, seperti juga 2,500 orang lagi pada tahun 2014 yang bagaimanapun ditegah dari membuat pembelian seumpama itu, menurut kempen Clinton.

Clinton meluaskan gesaannya baru-baru ini untuk menjadikan sistem pemeriksaan latar belakang lebih menyeluruh dan gesaannya untuk mengeluarkan ‘senjata penyerang gaya tentera’ dari tempat tertekan dengan jaminan memansuhkan undang-undang 2005 yang menurutnya memberikan pengeluar dan penjual senapang ‘kekebalan’, menurut kempen Clinton.