Clinton dahul...

Clinton dahului Trump 8 mata

WASHINGTON, 7 Ogos – Ahli Demokrat, Hillary Clinton melebarkan pendahuluannya ke atas pesaing Rumah Putih, Donald Trump kepada lapan mata selepas kedua parti mencalonkan konvensyen, menurut tinjauan Washington Post-ABC News hari ini.

Clinton mendahului Trump dengan 50 berbanding 42 di kalangan pengundi berdaftar, menurut tinjauan menerusi telefon yang dijalankan pada 1-4 Ogos.

Dia kembali dengan kuat dalam sokongan dari pencalonannya – tidak seperti konvensyen Republikan, yang menunjukkan perpaduan parti – tetapi juga mendapatkan manfaat dari kesilapan besar Trump.

Menjelang pencalonan konvensyen Clinton melebarkan pendahuluan empat mata ke atas Trump, menurut tinjauan Post-ABC News.

Di antara pengundi, penda-huluan Clinton adalah 51 berbanding 44 peratus, dan dalam perebutan yang melibatkan calon Parti Libertarian, Gary Johnson dan Jill Stein dari Green Party, Clinton mendahului Trump 45-37 peratus, dengan Johnson lapan peratus dan Stein empat peratus.

Clinton ketika bercakap semasa konvensyen bersama National Association of Black Journalists (NABJ) dan Persatuan Kebangsaan Wartawan Hispanik (Nahj) di Washington, Jumaat lalu. – AFP
Clinton ketika bercakap semasa konvensyen bersama National Association of Black Journalists (NABJ) dan Persatuan Kebangsaan Wartawan Hispanik (Nahj) di Washington, Jumaat lalu. – AFP

Clinton dan rakannya, Se-nator, Tim Kaine dari Virginia, menerima pencalonan untuk bertanding dalam pilihan raya presiden pada 8 November ketika Konvensyen Kebangsaan Demokratik 25-28 Julai di Philadelphia, Penssylvania.

Trump dan calon naib presidennya, Gabenor Indiana, Mike Pence, dicalonkan dalam Konvensyen Kebangsaan Republikan pada 18-21 Julai di Cleveland, Ohio.

Trump bergelut selepas berlaku beberapa kesilapan.

Ini melibatkan yang menggesa Rusia untuk mencari dan mengeluarkan e-mel yang hilang dari server peribadi Clinton yang digunakannya sebagai setiausaha negara, walaupun dia kemudiannya berkata dia hanya menyindir.

Dia juga merendah-rendahkan keluarga tentera Islam-AS yang terbunuh dalam peperangan Iraq, yang menjadi perasaan gerun veteran dan penyokong mereka. – AFP