Clinton kemba...

Clinton kembali berkempen

WASHINGTON, 16 Sept – Hillary Clinton kembali berkempen bagi jawatan Rumah Putih semalam dalam usaha untuk meraih semula momentum yang telah beralih kepada Donald Trump, terutamanya di negeri-negeri penting di negara itu, ketika dia berjuang melawan penyakit radang paru-paru.

Bekas setiausaha negara berusia 68 tahun, membayangkan dia tidak sabar-sabar membidas saingannya, kata calon Republikan pada satu perhimpunan di North Carolina dan kemudian di Washington pada satu perayaan sempena Bulan Warisan Hispanik.

Namun Trump terus bersemangat, membidas rekod ekonomi Clinton dan juga Presien Barack Obama dan mengeluarkan rekod perubatan baru yang menunjukkan jutawan hartanah berusia 70 tahun itu akan dalam ‘kesihatan fizikal yang sangat baik.”

Calon-calon presiden akan bekerja keras dalam tempoh 10 hari akan datang sebelum debat pertama daripada tiga perdebatan yang ditunggu-tunggu, iaitu pada 26 September di New York.

“Seronok kembali berkempen,” Clinton memberitahu para penyokong yang bertepuk sorak di Greensoro, North Carolina – negeri persaingan utama. “Dengan tinggal dua bulan lagi sehingga hari pilihan raya, berada di kawasan halaman sendiri adalah tempat terakhir yang saya inginkan,” tambahnya.

Hillary Clinton semasa berada di atas pesawat beliau selepas kembali berkempen akibat penyakit radang paru-paru di Westchester County Airport kelmarin di White Plains, New York. - AFP
Hillary Clinton semasa berada di atas pesawat beliau selepas kembali berkempen akibat penyakit radang paru-paru di Westchester County Airport kelmarin di White Plains, New York. – AFP

Clinton mengumumkan persinggahan minggu depan di negeri-negeri tempat Trump mula merapatkan jurang, termasuklah Florida – yang mesti dimenangi oleh kedua-dua calon. Batuk Clinton telah tidak ada lagi, tetapi suaranya ada kalanya masih agak garau.

Clinton jatuh sakit Ahad lalu ketika majlis memorial 11 September di New York, yang mana dia dilihat berjalan tempang memasuki kenderaannya, satu episod yang membangkitkan persoalan tentang keseluruhan kesihatannya dan ketelusan kempennya.

Apabila calon tiba-tiba menjadi tumpuan dalam kempen, Clinton cuba menghalang tumpuan seterusnya dengan mengeluarkan rekod perubatan baru Rabu lalu yang menunjukkan dia ‘layak untuk berkhidmat’ sebagai presiden. – AFP