Clinton menan...

Clinton menang pilihan pendahulan terakhir

WASHINGTON, 15 Jun (AP) – Hillary Clinton telah menamatkan musim pilihan pendahuluan terakhir dengan kemenangan semalam di bandar negara itu dan menemui saingannya, Bernie Sanders, dengan harapan mewujudkan suasana perpaduan Demokratik menuju konvensyen parti itu bulan depan di Philadelphia.

Kemenangan Clinton di Daerah Columbia, pilihan raya kecil terakhir tahun 2016 tidak membawa peranannya sebagai calon yang diandaikan, tetapi bagaimanapun ia menandakan peralihan dalam persaingan pilihan raya kecil yang panjang antara kedua-dua pesaing itu.

Dalam kenyataan yang serupa yang dikeluarkan selepas mengadakan pertemuan lebih 90 minit, kempen Clinton dan Sanders mengatakan kedua-dua pesaing itu telah membincangkan kempen pilihan raya kecil mereka, “menyatukan parti dan ancaman bahaya yang diperlihatkan oleh Donald Trump kepada negara kita,” Tidak bercakap kepada pemberontak selepas sesi itu yang diadakan di hotel Washington D C, beberapa blok dari Rumah Putih.

Clinton memberitahu Sanders, dia menghargai komitmennya untuk menghalang Trump dalam pilihan raya umum dan kedua-dua mereka membincangkan isu-isu yang mana mereka berkongsi matlamat sama, termasuklah ‘menaikkan gaji bagi keluarga yang bekerja, menghapuskan wang yang tidak didedahkan dalam politik dan mengurangkan kos kolej untuk pelajar dan keluarga mereka.”

Seorang lelaki membaca buku mengenai pilihan raya  calon demokratik Hillary Clinton berhampiran sebuah poster di sebuah kedai buku di Beijing semalam. Clinton telah menamatkan musim pilihan pendahuluan   – AFP
Seorang lelaki membaca buku mengenai pilihan raya calon demokratik Hillary Clinton berhampiran sebuah poster di sebuah kedai buku di Beijing semalam. Clinton telah menamatkan musim pilihan pendahuluan – AFP

Kedua-dua calon itu bersetuju untuk bekerjasama berhubung memajukan asas pada Konvensyen Kebangsaan Demokratik akan datang.

Sebelum pengundian ditutup di Washington, yang mana Clinton telah menang dengan hampir 80 peratus undi, Sanders berikrar sekali lagi akan berusaha sedaya mungkin untuk menghalang Trump, calon presiden Rusia yang diandaikan, dari sampai ke Rumah Putih tetapi dia enggan menyokong Clinton.

Senator Vermont telah berkata rundingan tertutup akan membantunya memastikan bagaimana komitednya Clinton kepada isu dasar yang diisytiharkannya ketika kempennya selama 13 bulan.

“Matlamat kami mesti tidak membolehkan para ahli politik, Donald Trump atau orang lain memecah-belahkan kami,” Sanders berkata di luar ibu pejabatnya di Washington, dengan memberitahu para pemberita dia akan terus ‘berjuang segigih mungkin’ untuk mengubah parti Demokratik.