Clinton sasar...

Clinton sasar tumpuan kepada Trump

COLUMBIA, S.C., 28 Feb (Reuters)– Masih lagi baru selepas mencatatkan kemenangannya di kawasan South Carolina, calon Demokrat Hillary Clinton menukar pandangannya kepada kemungkinan persaingan bersama calon daripada Republikan, Donald Trump dalam pilihan raya presiden pada 8 November.

Tanpa menyebutkan nama Trump, bekas setiausaha negara itu menjelaskan semalam dia bersedia untuk memikirkan mengenai untuk menentang jutawan hartanah itu yang mana kejayaannya baru–baru ini menjadikan pilihan untuk menjadi calon Republikan bagi perebutan ke Rumah Putih.

Clinton mengkritik slogan kempen Trump “Jadikan Amerika Hebat Sekali Lagi” dan rancangannya untuk membangunkan dinding di sempadan AS-Mexico.

“Di sebalik apa yang anda dengar, kami tidak memerlukan AS menjadi hebat sekali lagi. AS tidak pernah berhenti menjadi hebat,” dia memberitahu penyokongnya dalam ucapan kemenangannya di South Carolina, yang berhenti seketika bagi sorakan kemudian menambah, “tetapi kita perlu menjadikan AS bersatu sekali lagi.”

“Di sebalik membangunkan dinding, kita perlu merobohkan penghalang,” kata Clinton, yang mungkin akan menjadi presiden wanita pertama AS.

Hilary Clinton kini menyasarkan tumpuannya terhadap peneraju Republikan bagi pencalonan jawatan presiden Amerika Syarikat pada 8 November. – AFP
Hilary Clinton kini menyasarkan tumpuannya terhadap peneraju Republikan bagi pencalonan jawatan presiden Amerika Syarikat pada 8 November. – AFP

Clinton berkata dia tidak mendapatkan segalanya bagi jaminan selepas menewaskan pesaing Demokratik, Bernie Sanders semalam dengan 48 mata dan dilihat akan meletakkan dirinya bagi “Super Tuesday” 1 Mac, tarikh penting dalam persaingan pencalonan.

Tetapi jika Clinton dan Trump menang besar pada Selasa seperti yang digambarkan tinjauan, peluang bagi persaingan pilihan raya umum di antara mereka bertambah, satu lagi kesukaran kepada kempen presiden yang menghindarkan konvensyen ketika pengundi AS meletakkan kekecewaan terhadap ketidakpastian ekonomi, pendatang tanpa izin imigresen dan ancaman keselamatan negara.

Pilihan raya Trump-Clinton akan mewujudkan luaran menentang perkembangan dalam politik AS. Trump tidak pernah dilantik dalam pejabat umum, sementara bekas wanita pertama itu memainkan peranan di Washington sejak beberapa dekad.

ARTIKEL YANG SAMA