Clinton terim...

Clinton terima pencalonan

PHILADELPHIA, 29 Julai – Hillary Clinton hari ini telah menempa sejarah sebagai wanita calon presiden wanita pertama parti besar AS, dengan menjanjikan peluang ekonomi bagi semua dan menolak wawasan suram Amerika Donald Trump.

Berjanji menjadi presiden bagi ‘semua rakyat Amerika’ bekas setiausaha negara itu telah menerima tepuk sorak gemuruh dari ribuan delegasi di Konvensyen Kebangsaan Demokratik di Philadelphia yang mana dia menyeru bagi perpaduan di sebuah negara pada ‘keadaan perhitungan’.

Clinton mengulangi tema konvensyen ‘lebih kuat bersama-sama’, dengan mengisytiharkan bahawa matlamat sepanjang hayatnya’ ialah untuk memastikan rakyat Amerika boleh menggunakan bakat dan cita-cita mereka untuk mengukuhkan negara.

“Dan dengan rendah hati, keazaman dan keyakinan tanpa batas dalam janji Amerika, bahawa saya menerima pencalonan saya bagi presiden AS,” ujarnya ketika suaminya, Bill Clinton bekas presiden dan anak perempuannya Chelsea memandang.

Ketika dia menjiwai sejarah kejayaannya, Clinton, 68 tahun telah menghabiskan kebanyakan ucapan terbesar yang menyentuh mengenai kariernya dengan menyasarkan ke atas pesaingnya dari parti Republikan, membidasnya sebagai penghasut ketakutan tanpa kredibiliti dasar.

Calon presiden demokratik, Hillary Clinton meraikan pencalonannya di pentas semasa malam terakhir dan keempat Konvensyen Kebangsaan Demokratik di Pusat Wells Fargo, 28 Julai. - AFP
Calon presiden demokratik, Hillary Clinton meraikan pencalonannya di pentas semasa malam terakhir dan keempat Konvensyen Kebangsaan Demokratik di Pusat Wells Fargo, 28 Julai. – AFP

Dalam ucapan selama sejam, dia mengemukakan rancangan yakin untuk memperbaiki ekonomi AS dengan menekankan bahawa ‘misi utama saya sebagai presiden ialah untuk mewujudkan lebih banyak peluang dan lebih banyak pekerjaan baik dengan kenaikan gaji.”

Usahanya akan terutamanya menumpu pada tempat-tempat ‘yang telah terlalu lama tidak diberi tumpuan dan ketinggalan, dari bandar-bandar dalam hingga ke bandar-bandar kecil kita, Kawasan Desa Orang Asli Amerika hingga Kawasan Desa Arang Batu,” ujarnya lagi.

Dan dalam pengakuan bijak bagi seorang calon yang ingin membina dasar Obama, dia berkata ekonomi ‘belum lagi berjalan pada laluan seharusnya.”

Selepas kempen pilihan raya kecil menentang Bernie Sanders dan ketika dia mengkritik teruk Trump, Clinton dia menghulurkan perdamaian kepada pihak yang mengkritik dan mencurigainya. – AFP