Clyne sertai ...

Clyne sertai Liverpool

LONDON, 2 Julai (Reuters) – Liverpool telah menandatangani pemain pertahanan Southampton dan England, Nathaniel Clyne dalam persetujuan jangka masa panjang, kata kelab Liga Perdana itu semalam.

Pemain itu, 24, yang mempunyai baki kontrak setahun bersama Southampton, telah menandatangani bagi yuran yang dilaporkan dalam media British sekitar 12.5 juta paun ($19.57 juta).

Clyne menjadi pemain keenam yang ditandatangani oleh Brendan Rodgers pada musim akhir ketika bos Liverpool itu terus untuk menukar skuadnya berikutan kempen yang mengecewakan.

Clyne memberitahu Liverpoolfc.com: “Saya merasa gembira dan ia adalah impian yang bergerak bagi saya untuk datang ke sini dan beraksi bagi kelab yang besar dengan semua sejarahnya. Saya tidak sabar menunggu untuk bermula.

“Ketika Liverpool menunjukkan minat mereka terhadap saya, saya merasa gembira dan mahu persetujuan itu diteruskan.

Liverpool menamatkan tangga keenam musim lalu, satu anak tangga di atas Southampton tetapi sudah meningkatkan kedudukan mereka dengan penandatanganan Roberto Firmino, James Milner, Danny Ings, Adam Bogdan dan Joe Gomez.

Bekas pemain pertahanan Crystal Palace, Clyne menandatangani bagi pasukan Southampton pada 2012 dan adalah pemain yang konsisten di pesisir selatan, menghasilkan 94 kemunculan Liga Perdana dan menjaringkan tiga gol.

Dia adalah seorang penjaring gol bagi Southampton di Anfield pada pembukaan hujung minggu kempen akhirnya, merombak gawang Kop dalam kekalahan 2-1. Rentak konsistennya membolehkannya muncul bagi England menentang Slovenia pada November lalu, dan dia sekarang mendapatkan lima kap untuk England.

Clyne menjadi pemain keempat Saints untuk membuat penukaran ke Merseyside sejak awal musim lalu, yang mengikut jejak langkah Rickie Lambert, Adam Lallana dan Dejan Lovren.

ARTIKEL YANG SAMA