Comcast beli ...

Comcast beli DreamWorks Animation AS$3.8 bilion

WASHINGTON, 29 April – DreamWorks Animation, studio di sebalik blockbuster “Kung Fu Panda” dan “Shrek,” sedang direbut oleh syarikat hiburan dan kabel AS Comcast dalam perjanjian bernilai AS$3.8 bilion yang diumumkan semalam.

Pada asalnya sebahagian daripada kumpulan DreamWorks yang ditubuhkan pada 1990 oleh Steven Spielberg, David Geffen dan bekas eksekutif Disney Jeffrey Katzenberg, studio itu dijadikan sebuah syarikat berasingan pada 2004.

“DreamWorks akan membantu kami mengembang perniagaan filem, televisyen, taman tema dan produk pengguna kami untuk tahun-tahun akan datang,” kata Steve Burke, ketua eksekutif unit Comcast NBCUniversal. Di bawah perjanjian itu, studio animasi itu akan menjadi sebahagian daripada Kumpulan Hiburan Filem Universal NBCU, yang termasuk Universal Pictures.

Selepas siap, ketua eksekutif studio Katzenberg akan menjadi pengerusi DreamWorks New Media, yang akan termasuk beberapa operasi televisyen NBCU. Peranan baru untuk Katzenberg, yang termasuk berfungsi sebagai pakar runding kepada NBC Universal, nampaknya mengesahkan laporan beliau akan melepaskan kawalan ke atas studio yang dibinanya.

“Setelah menghabiskan dua dekad bekerjasama dengan kumpulan kami untuk membina DreamWorks Animation kepada salah satu jenama paling disukai di dunia, saya berasa bangga untuk berkata bahawa NBCUniversal adalah tempat terbaik untuk syarikat kami; tempat yang akan merangkum warisan cerita kami dan mengembang perniagaan kami kepada potensi terbesar mereka,” kata Katzenberg.

Gambar fail bertarikh 6 Mac 2016 menunjukkan Jeffrey Katzenberg semasa tayangan perdana di Eropah bagi filem Kung Fu Panda 3 di London. – AFP
Gambar fail bertarikh 6 Mac 2016 menunjukkan Jeffrey Katzenberg semasa tayangan perdana di Eropah bagi filem Kung Fu Panda 3 di London. – AFP

Burke berkata Chris Meledandri, yang mengetuai unit Illumination Entertainment Comcast, akan “membantu memimpin pertumbuhan perniagaan DreamWorks Animation pada masa depan.”

Perjanjian itu mewakili penggabungan dalam satu sektor yang sedang dicabar oleh kemunculan perkhidmatan video berdasarkan Internet baru seperti Netflix dan Amazon, yang sedang merangsang program asal mereka.

Ia bertujuan memperkukuh program NBCU untuk keluarga dan kanak-kanak dalam filem, televisyen dan video – berpotensi mencabar Walt Disney Co, yang memiliki studio animasi Pixar. – AFP