CONMEBOL soko...

CONMEBOL sokong Platini

File photo of UEFA President Michel Platini addressing a news conference after a UEFA meeting in ZurichBUENOS AIRES, 7 Ogos (AFP) – Presiden Konfederasi Bola Sepak Amerika Selatan (CONMEBOL) semalam menyatakan organisasi akan menyokong tawaran Michel Platini (gambar) untuk menggantikan Sepp Blatter sebagai ketua badan pentadbir global FIFA.

Ketua CONMEBOL Angel Napout memberitahun AFP bahawa Amerika Selatan akan menyokong Ketua UEFA itu selepas memberitahu bahawa beliau sebagai seorang yang luar biasa.

“Kami percaya Michel Platini memenuhi kualiti yang ditetapkan untuk menjadi seorang presiden yang hebat,” kata Napout.

“Beliau adalah seorang lelaki yang luar biasa dan seorang lelaki yang akan berbuat banyak yang baik untuk bola sepak. Lihat sahaja rekod beliau sebagai ketua UEFA,” kata pegawai Paraguay Napout, yang berkhidmat sebagai Naib Presiden FIFA dan mengetuai CONMEBOL sejak Ogos 2014.

Bekas pemain antarabangsa Perancis itu menyasarkan untuk menggantikan Blatter yang mengumumkan beliau meletak jawatan sebagai ketua FIFA Jun lalu berikutan skandal rasuah yang melanda organisasi.

Pengganti Blatter akan dipilih pada pilihan raya di Zurich 26 Februari tahun depan dengan Platini dilihat calon pilihan untuk menggantikan Switzerland.

Putera Ali bin Al Hussein dari Jordan yang gagal dalam percubaan untuk menggantikan Blatter Mei lalu, ketua Persekutuan Liberia Musa Bility, Chung Mong-Joon dari Korea Selatan, bekas naib presiden FIFA dan legenda Brazil Zico adalah antara calon lain yang akan bertanding kali ini.

Napout sementara itu, bercakap mengenai saat menemui Platini semasa Piala Dunia 1998 di Perancis ketika Les Bleus menewaskan Paraguay selepas jaringan kemenangan masa tambahan daripada Laurent Blanc.

“Dia menggigit kuku sehingga minit ke-114 apabila Blanc menjaringkan gol,” kata Napout.

ARTIKEL YANG SAMA