Connor McGreg...

Connor McGregor mungkin bersara

UNITED KINGDOM, 20 April (Agensi) – Petinju dari Ireland, Conor McGregor, yang berkata dalam Twitter awal semalam dia keluar daripada sukan MMA, telah menarik dari bagi pertarungan utama UFC pada Julai depan.

Presiden UFC, Dana White tidak mengesahkan persaraan McGregor tetapi berkata dia tidak lagi bertarung dalam pertarungan semula bersama Nick Diaz dalam jadual UFC 200 pada 9 Julai selepas enggan untuk terbang ke Las Vegas bagi sidang akhbar dan gambar promosi.

Diaz dari AS menyerahkan kekalahan pertama UFC bagi petinju dari Ireland itu awal bulan ini apabila berjaya mengunci pergerakannya bagi pertarungan tanpa gelaran di UFC 196.

“Saya bercadang untuk bersara lebih awal. Terima kasih bagi senyuman. Jumpa lagi,” kata McGregor dalam Twitter.

Berita itu tiba seminggu selepas petinju dari Portugese, Joao Carvalho meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya di Dublin ketika menentang rakan sepasukan McGregor, Charlie Ward.

Connor McGregor (kanan) yang tewas ke atas Nick Diaz pada perlawanan UFC 196. – AFP
Connor McGregor (kanan) yang tewas ke atas Nick Diaz pada perlawanan UFC 196. – AFP

McGregor, yang duduk di luar gelanggang pada pertarungan itu berkata dalam laman Facebook bahawa sukan itu adalah “sukan gila” dan kematian Carvalho adalah “menyedihkan.”

“Kedudukan itu jarang berlaku di mana saya tidak tahu bagaimana untuk berdepan dengannya,” tambahnya.

McGregor bangkit menerusi rangking featherweight sebelum menewaskan juara Jose Aldo dalam masa 13 saat pada Disember. Dia menjadi harta terhangat UFC dengan gaya percakapannya yang membangkit kemarahan di luar gelanggang dan kemahiran tajam di dalam.

Kekalahannya pada Mac lalu, di mana petinju dari Ireland itu melalui dua divisyen untuk menentang Diaz pada welterweight, berlaku sebagai satu lagi tamparan kepada UFC berikutan kekalahan Ronda Rousey yang tidak pernah dikalahkan kepada Holly Holm.

Holm memberikan kejutan terbesar dalam sukan gempur itu apabila menewaskan Rousey di Melbourne untuk memenangi gelaran bantamweight dunia pada November lalu.

Diaz, memang tidak asing untuk bercakap membangkit kemarahan, memberikan respons kepada Tweet McGregor dengan menyatakan: “Saya rasa tugas saya di sini sudah selesai, saya juga bersara.”

ARTIKEL YANG SAMA