Contador teka...

Contador tekad bina legasi

PARIS, 30 Jun (AFP) – Selepas penggantungan selama dua tahun kerana mengambil clenbuterol, Alberto Contador sudah pasti bersedia mengukuhkan namanya dalam barisan pelumba basikal sejarah.

Jika tidak digantung 18 bulan lepas ketika dia terus untuk berlumba dengan pelbagai rayuan dan rayuan didengarkan, Contador sudah bersedia menjadi pemenang tiga kali daripada tiga Jelajah Utama basikal.

Namun beliau dilucutkan daripada kemenangan Jelajah Perancis 2010 dan kejayaan Giro d’Italia 2011. Dengan atau tanpa kemenangan itu dia pernah selesai pada kedudukan di luar lima teratas dalam Jelajah Utama yang ditamatkannya.

Faktanya, statistik beliau sekarang menyatakan 10 Jelajah Utama yang disertainya, dia memenangi tujuh daripadanya untuk menduduki tempat keempat pada Jelajah 2013.

Beliau tersingkir daripada edisi 2014 dengan kedudukan ke-31 dalam Grand Boucle 2005 untuk perlumbaan pertamanya dalam tiga minggu, di mana dia selesai di luar lima kedudukan teratas.

Contador berdiri dekat trofi La Vuelta yang dimenanginya di Madrid I Jun lalu. - Reuters
Contador berdiri dekat trofi La Vuelta yang dimenanginya di Madrid I Jun lalu. – Reuters

Ini bermakna apabila Contador bersedia untuk Jelajah Utama, dia seharusnya secara automatik digambarkan sebagai pilihan memandangkan kebiasaannya dia selalu menang.

Statusnya sebagai gergasi daripada perlumbaan selama tiga minggu tidak dipersoalkan tetapi terdapat parut hitam untuk separuh daripada kerjayanya.

Contador yang disyaki terlibat meskipun tidak dibuktikan dalam skandal dadah Operation Puerto 2006 dan kemudian diharamkan pada 2012, bergelut untuk menangkis dakwaan menggunakan dadah.

Namun sekarang dalam satu era yang digambarkan jauh lebih bersih berbanding ketika dia melancarkan kerjaya profesionalnya, Contador meneruskan kemenangan dan sesiapa pun sukar menafikan dia yang terbaik daripada generasinya.

ARTIKEL YANG SAMA