Conte tinggal...

Conte tinggalkan Itali

BORDEAUX, 3 Julai – Jurulatih Itali, Antonio Conte menegaskan pemain-pemainnya telah meninggalkan kesan dalam Euro 2016 tetapi selepas kekalahan menerusi sepakan penentuan penalti kepada Jerman, dia sudah bersedia bagi “pengembaraan barunya’ bersama Chelsea.

“Saya rasa pemain meninggalkan kesan mereka dalam perlawanan ini,’ kata Conte semalam selepas melihat pasukannya terjejas dengan kekalahan pertama mereka kepada pemenang Piala Dunia dalam sembilan pertemuan.

“Kami berjuang sepanjang perlawa-nan, tetapi bola sepak boleh membawakan anda kegembiraan dan kepedihan.”

Disebalik menghabiskan tujuh hari seterusnya untuk mara ke perlawanan akhir 10 Julai, Conte sekarang memiliki percutian selama tujuh hari sebelum berlepas ke London dan Stamford Bridge, kediaman bagi masa depannya yang sudah dijangka.

Bekas jurulatih Juventus itu, 46, mencetuskan kekeliruan apabila muncul untuk menggambarkan dia mempertimbangkan semula sama ada untuk meneruskan dengan Itali selain mendapatkan jawatannya bersama Chelsea.

Jurulatih Itali, Antonio Conte tiba untuk menghadiri sidang akhbar selepas tewas kepada Jerman di kem pangkalan di Perols berhampiran Montpellier sebentar tadi ketika kejohanan bola sepak Euro 2016. - AFP
Jurulatih Itali, Antonio Conte tiba untuk menghadiri sidang akhbar selepas tewas kepada Jerman di kem pangkalan di Perols berhampiran Montpellier sebentar tadi ketika kejohanan bola sepak Euro 2016. – AFP

Dia kemudian menegaskan ia bukanlah kesnya: ‘Keputusan untuk meninggalkan pasukan kebangsaan selepas dua tahun membimbing dibuat sebelum perlawanan.

“Saya tidak menafikan terdapat masa apabila saya mahu meneruskan….tetapi kerana perkembangan tertentu, saya tidak dapat kembali.”

Conte kemudian menjelaskan: ‘Pada November saya rasa saya meneruskan dengan pasukan kebangsaan. Kemudian saya memberitahu presiden persekutuan bola sepak Itali mengenai peluang besar untuk menyertai kelab bola sepak Chelsea.

“Saya mahu kembali kepada kedudukan dan tolakan kelab bola sepak. Sekarang, saya berpeluang untuk memulakan pengembaraan menarik.” – AFP