Costa selamat...

Costa selamatkan maruah Chelsea

SWANSEA, Wales, 12 Sept – Diego Costa berjaya menyelamatkan pasukannya apabila menyumbangkan dua gol dalam perlawanan di tempat lawan menentang Swansea City yang berkesudahan seri 2-2 dalam saingan Liga Perdana Inggeris, semalam.

Pemain penyerang Sepanyol itu membuka jaringan pada minit ke-18 dan kemudian menjaringkan gol pada minit ke-81 melalui tendangan akrobatik.

Costa yang juga meletakkan Chelsea di hadapan di Stadium Liberty, berusaha kembali kepada kecemerlangannya musim ini dengan empat gol dari empat perlawanan setelah berusaha sedaya upaya bangkit bagi kebanyakan musim lalu. Dia telah membuktikan kepayahan untuk dihadapi oleh para pemain pertahanan ketika pemain tengah pertahanan Swansea Jordi Amat dan Federico Fernendez.

Mereka sentiasa mencipta faul bagi Costa yang gopoh, yang melawan cabaran fizikal dan membalasnya dan Amat terutamanya bernasib baik tidak diperintah keluar padang kerana berulang kali berbalah dalam perlawanan yang mempesonakan.

“Dari minit awal hingga minit ke-74, dia banyak membuat tendangan,” pengurus Chelsea Antonio Conte berkata. “Hebat, pemain pertahanan menyudahkan perlawanan.”

Diego Costa meraikan jaringannya pada perlawanan tersebut. – AP
Diego Costa meraikan jaringannya pada perlawanan tersebut. – AP

Akrobatik Costa telah menyelamatkan mata bagi Chelsea selepas dua kesilapan besar pertahanan dalam tempoh tiga minit yang hampir memberikan kemenangan buat Swansea.

Gylfi Sigurdsson menyudahkan penalti pada minit ke-59 selepas dijatuhkan oleh penjaga gol Chelsea Thibaut Courtois dalam serangan luar biasa dari pasukan tuan rumah. Kemudian Leroy Fer mengatasi Gary Cahill, mungkin secara salah selepas menendang tumit pemain pertahanan Chelsea dari belakang, dan kemudian membuat tendangan melepasi kaki Courtois dan melepasi garisan.

Cahill berkata dia menemui pengadil, Andre Marriner selepas perlawanan tentang kejadian itu. “Jelas foul,” kata Cahill.

“Kekecewaan yang amat besar kerana kami mengawal kebanyakan permainan,” pemain pertahanan Chelsea Cesar Azpilicueta berkata. “Dua gol mereka datangnya daripada kesilapan kami.”

Keputusan itu menjadikan Manchester City sebagai satu-satunya pasukan dengan rekod 100 peratus selepas empat perlawanan. Chelsea di tempat kedua dengan 10 mata dan Manchester United di tempat ketiga dengan 9 mata. – AP

ARTIKEL YANG SAMA