Croatia mara,...

Croatia mara, tewaskan Malta 1-0

TA’QALI, Malta, 14 Okt – Croatia mara ke persaingan Euro 2016 dengan kemenangan 1-0 ke atas Malta semalam yang membolehkan mereka untuk menamatkan tangga kedua Kumpulan H selepas kempen kelayakan.

Ivan Perisic menjaringkan gol kemenangan pada minit ke-25 untuk melonjakkan Croatia di atas Norway selepas pasukan dari Scandinavia bolos dua gol pada separuh masa kedua dalam kekalahan 2-1 kepada pemenang kumpulan, Itali yang juga layak.

Pasukan Itali menamatkan dengan 24 mata, empat mata di depan Croatia dan kelebihan lima mata di depan Norway, dengan batasan kepada dua perlawanan playoof dua perlawanan pada November.

Dengan hanya memerlukan kemenangan dan bagi Norway untuk tidak menewaskan Itali, pasukan Croatia menguasai pasukan tuan rumah dan terlepas beberapa peluang kedua-dua dari jaringan Perisic.

Setelah melepaskan dua peluang, pemain sayap itu menjaringkan gol dengan sepakan melantun dari luar kawasan penalti yang disalah lihat penjaga gol Malta, Andrew Hogg.

Pemain Malta, Andrei Aguis (kanan) bersaing dengan pemain Croatia, Nikola Kalinin pada kelayakan Euro 2016 di Stadium National di Ta’Qali, Malta, pada 13 Oktober 2015. – AFP
Pemain Malta, Andrei Aguis (kanan) bersaing dengan pemain Croatia, Nikola Kalinin pada kelayakan Euro 2016 di Stadium National di Ta’Qali, Malta, pada 13 Oktober 2015. – AFP

Selepas mengetahui bahawa keputusan di Rom bertukar memihak mereka, pasukan Croatia melalui 10 minit terakhir yang menggerunkan apabila mereka bertahan ke atas pendahuluan mereka.

“Ia adalah perasaan yang menarik untuk membawa Croatia kepada perlawanan kesembilan kami dari 11 percubaan (sebagai negara merdeka),” jurulatih Croatia, Ante Cacic memberitahu televisyen negara itu HRT.

“Semua pujian kepada pemain kerana menarik stoking mereka dan menghasilkan keputusan yang kami perlukan selepas dua kesilapan, kami layak untuk menamatkan di dua tangga teratas dan layak secara automatik.” – Reuters