Cuaca dijangk...

Cuaca dijangka aktif

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 Nov – Negara Brunei Darussalam dijangka mengalami keadaan cuaca yang sangat aktif dengan kejadian hujan dan hujan berpetir berintensiti lebat sekali-sekala pada sebelah petang atau malam, hujan berpanjangan, dan ribut petir pada lewat malam atau awal pagi, terutamanya pada bulan Disember dan bulan Januari.

Pemangku Pengarah Kaji Cuaca, Jabatan Kaji cuaca Brunei Darussalam, Kementerian Perhubungan, Awang Muhamad Husaini bin Aji hari ini berkata, ini adalah satu kelaziman berdasarkan kitaran monsun, Musim Timur Laut dijangka bermula pada bulan Disember hingga bulan Mac. Menurut beliau, keadaan cuaca serantau yang berlaku sekarang dan ramalan cuaca bermusim terkini yang dikeluarkan oleh pusat dunia iklim utama menunjukkan kehadiran El Nino (yang dikaitkan dengan pengurangan aktiviti turunan hujan) berintensiti kuat di rantau Asia Pasifik dijangka akan berterusan sehingga bulan Januari 2016.

Sehubungan dengan itu, pembentukan awan hujan di rantau ini diramalkan tidak berapa aktif, dan oleh yang demikian aktiviti hujan monsun semasa bulan Disember 2015 hingga Januari 2016 untuk negara kita juga diramalkan akan berkurangan daripada kebiasaannya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Mengikut rekod iklim, purata turunan hujan jangka panjang bagi tempoh 30 tahun (1979-2008) yang direkodkan di Stesen Pencerapan Kaji Cuaca Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi bulan Disember adalah 354.4 mm dan bulan Januari adalah 271.1 mm.

Pada Musim Timur Laut yang lalu, walaupun Episod El Nino yang lemah berlaku di rantau Asia Pasifik, negara kita telah mengalami keadaan cuaca yang sangat aktif, di mana jumlah turunan hujan yang direkodkan bagi bulan Disember 2014 adalah 336.7 mm, dan bagi bulan Januari 2015 adalah 466.6 mm.

Sehubungan itu, orang ramai, para pemandu dan pelaut adalah dinasihatkan supaya terus mengambil langkah berjaga-jaga terutama semasa kejadian hujan lebat dan ribut petir, semata-mata untuk menjaga keselamatan dan mengelakkan kejadian yang tidak dingini berlaku.

“Perlu diingat, risiko kejadian banjir atau banjir kilat di kawasan-kawasan rendah dan mudah banjir, atau kejadian tanah susur masih boleh berlaku terutama semasa hujan sederhana hingga lebat berterusan berlaku untuk lebih dua jam.

“Risiko banjir kilat yang teruk juga boleh berlaku semasa kejadian hujan berpanjangan bertembung dengan kejadian air pasang. Luruan angin Timur Laut yang kuat juga boleh meningkatkan ketinggian ombak di Perairan Brunei dari paras sederhana hingga ke paras bergelora.”

Awang Muhamad Husaini berkata, pihaknya akan terus memantau keadaan cuaca dari semasa ke semasa dan akan mengeluarkan nasihat atau amaran cuaca apabila situasi memerlukan, mengikut Prosedur Operasi Standard Jabatan.

Untuk mendapatkan maklumat cuaca terkini, orang ramai bolehlah menghubungi Pegawai Peramal Kaji Cuaca yang bertugas di Pusat Ramalan melalui Talian Cuaca 114, atau melayari laman sesawang www.met.gov.bn atau mengikuti laman Facebook www.facebook.com/bruneiweather dan aplikasi bimbit Brunei WX.

ARTIKEL YANG SAMA