Cuba dan Afri...

Cuba dan Afrika S terokai peluang perdagangan

HAVANA, Cuba, 26 Okt (NNN) – Cuba dan Afrika Selatan minggu lalu menerokai peluang perniagaan melalui pengukuhan perhubungan perdagangan, ketika membuka forum perniagaan antara kedua-dua negara di sini.

Mesyuarat yang berlangsung sehingga Jumaat ini di Kementerian Perdagangan Asing dan Pelaburan Cuba (MINCEX) adalah bersempena lawatan rasmi Naib Presiden Cyril Ramaphosa bersama-sama dengan delegasinya ke pulau Afrika Selatan.

Ramaphosa menegaskan bahawa forum perniagaan memudahkan pertukaran antara ahli perniagaan kedua-dua negara dan akan membantu untuk menggalakkan dan mempelbagaikan kerjasama ekonomi di pelbagai sektor demi untuk mendapatkan faedah bersama.

Timbalan Menteri MINCEX Antonio Carricarte menekankan kehadiran berterusan ahli perniagaan Afrika Selatan ke Pameran Perdagangan Antarabangsa Havana (FIHAV).

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa negara-negara Caribbean terutama Cuba perlu meningkatkan kehadiran mereka di acara-acara perdagangan utama yang berlaku di negara Afrika Selatan, seperti SAITEX.

Naib Presiden Dewan Perniagaan, Odalis Seijo mengumumkan bahawa satu lagi Forum Perniagaan Afrika Cuba-Selatan akan diadakan pada 3 dan 4 November ini dalam konteks FIHAV 2015.

ARTIKEL YANG SAMA