Cuba tarik pe...

Cuba tarik pelabur asing dalam 326 projek

HAVANA, 4 Nov (Reuters) – Cuba kini berusaha untuk menarik pelabur asing untuk melabur ke dalam AS$8.2 bilion di 326 projeknya yang terdiri daripada pengeluaran rum kepada usaha yang baru untuk mewujudkan definisi tinggi dan bayaran setiap tontonan di televisyen.

Menteri Perdagangan Luar Rodrigo Malmierca melancarkan peluang pelaburan siap, secara rasmi dipanggil portfolio pada Pesta Antarabangsa tahunan Havana ke-33 (FIHAV).

Sebanyak 41 daripada 246 projek yang diiklankan dalam senarai hasrat tahun lepas berada di dalam “rundingan maju” dan telah dikeluarkan daripada portfolio tahun ini, kata Malmierca.

Katalog itu tahun ini akan mempunyai lebih daripada 80 projek dari tahun lepas, walau bagaimanapun jumlah nilainya berkurangan sebanyak AS$ 500 juta.

Projek-projek ini menjadi sebahagian daripada usaha Cuba untuk membawa masuk sekurang-kurangnya AS$2 bilion ke dalam pelaburan langsung asing tahunan.

Pelawat mengambil bahagian dalam Pesta Antarabangsa Havana ke-33 (FIHAV). – AFP
Pelawat mengambil bahagian dalam Pesta Antarabangsa Havana ke-33 (FIHAV). – AFP

Malmierca dilaporkan Cuba telah menandatangani 36 tawaran sejak undang-undang pelaburan asing yang baru telah diluluskan pada tahun lepas, termasuk enam di zon pembangunan khas di sekitar pelabuhan Mariel, tetapi tidak berkata berapa banyak nilai yang mereka perolehi.

Walaupun kebanyakan projek-projek yang baru ditandatangani adalah usaha sama dengan kerajaan Cuba, tetapi bilangan itu juga telah dibiayai 100 peratus dengan modal asing, kata Malmierca.

Beliau juga menggalakkan sektor swasta Komunis Cuba kecil dalam usaha meningkatkan dan memajukan serta memodenkan negara itu.

“Kami sedar, saya ulangi, bahawa sektor swasta, koperasi, dan bentuk-bentuk dan pengurusan hartanah, mempunyai ruang dalam model pembangunan masa depan kami,” kata Malmierca.

Portfolio itu termasuk peluang-peluang baru dalam penjagaan kesihatan, pelancongan, pengangkutan, pembinaan, pertanian dan tenaga yang boleh diperbaharui.

ARTIKEL YANG SAMA