Cubaan IS ser...

Cubaan IS serang pelabuhan minyak Libya

TRIPOLI, 28 Okt (Reuters) – Seorang pengawal telah dibunuh oleh lelaki bersenjata yang dihantar oleh militan kumpulan Negara Islam, apabila kumpulan tersebut menyerang sebuah pintu kawalan perimeter pelabuhan minyak Es Sider Libya bulan ini, sebelum cuba meletupkan bom kereta dalam usaha untuk melepasi pertahanan pelabuhan itu.

Walau bagaimanapun, serangan tersebut gagal mendekati kumpulan itu kepada salah satu pelabuhan minyak utama Libya. Kegagalan tersebut menyebabkan mereka beralih untuk menyerang di luar pangkalan pelabuhan itu di bandar Sirte dan menyasarkan infrastruktur minyak negara OPEC.

Empat tahun selepas kejatuhan pemimpin Muammar Gaddafi, Libya terjerumus dengan konflik antara dua kerajaan sokongan puak bersenjata, mewujudkan kuasa yang membolehkan Negara Islam untuk bertapak di Afrika Utara.

Serangan kumpulan IS bukanlah serangan pertama ke atas pelabuhan minyak tersebut, tetapi industri petroleum di negara itu sudah pun pernah dilanda konflik dan protes, mengakibatkan penghasilannya kurang daripada separuh pengeluaran 1.6 juta tong sehari (bpd) pada tahun 2011.

Di Timur Tengah sendiri, di mana ia mengawal sebahagian besar tanah di Iraq dan Syria, yang merupakan sumber telaga minyak bagi pendapatan negara Islam. Pakar-pakar keganasan menganggarkan pendapatan dari AS$2.9 bilion setahun, kebanyakannya adalah bersumberkan daripada minyak dan gas.

Di Libya, walaupun, Negara Islam masih bersatu, tetapi ia tetap menghadapi saingan kepada puak bersenjata lainnya yang mempunyai hubungan yang kukuh. Rintangan dan struktur industri tenaga dan eksport dalam sistem Libya itu walau bagaimanapun akan menghalang Negara Islam dari mengawal aset dan penghasilan tersebut.