Cubaan terbar...

Cubaan terbaru menakutkan wartawan

MANILA, 28 Ogos – Dua lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah sebuah kedai kopi milik seorang wartawan penyiasatan di Manila hari ini, dalam satu tindakan terbaru untuk mengugut ahli-ahli media negara tersebut.

Tiada yang cedera apabila dua lelaki bersenjata menaiki motosikal melepaskan tembakan pada bahagian tingkap kafe penyiar radio dan televisyen, Anthony Taberna sebelum subuh, Superintenden polis Christian De La Cruz memberitahu.

Taberna, yang bekerja untuk ABS-CBN Network, telah menyiasat beberapa tuduhan terhadap korupsi, termasuk kejadian baru-baru ini mengenai ganjaran murah hati perunding yang diambil kerja oleh senator dan ahli-ahli kongres.

“Jika hasrat mereka untuk menakut-nakutkan dan menghentikan saya, mereka silap,” dia berkata dalam satu temu bual radio sejurus selepas kejadian itu. “Prinsip saya hanya mudah – lakukan apa yang betul dan menolak apa yang salah.”

Anggota polis Filipina (kiri) dan pegawai keselamatan (tengah) berkawal di luar kedai kopi milik wartawan penyiasatan di bandar Quezon, di timur Manila, Filipina pada 28 Ogos 2015. – dpa
Anggota polis Filipina (kiri) dan pegawai keselamatan (tengah) berkawal di luar kedai kopi milik wartawan penyiasatan di bandar Quezon, di timur Manila, Filipina pada 28 Ogos 2015. – dpa

Filipina di kedudukan 141 daripada 180 negara dari indeks Kebebasan Akhbar Dunia, dengan 30 ahli media dibunuh sejak Presiden Benigno Aquino mengambil tampuk pimpinan pada 2010 menurut Kewartawanan Kesatuan Kebangsaan, termasuk enam orang tahun ini.

Kebanyakan mangsa-mangsa merupakan penyiar wilayah dan wartawan akhbar, dan juga beberapa penerbit saluran keluar.

Kelmarin, seorang penyiar radio di selatan bandar Ozamiz ditembak mati oleh penyerang bersendirian.

Minggu lepas dua wartawan dibunuh oleh beberapa penembak yang tidak dikenali, satu di timur wilayah Sorsogon dan satu lagi di Davao di selatan. – dpa