Cucu bangsawa...

Cucu bangsawan menang pertarungan warisi aset

NEW DELHI, 24 Sept (AFP) – Cucu bangsawan India yang menjadi lambang era kekayaan dan keistimewaan yang lenyap sebelum kematiannya pada 2009 telah memenangi pertarungan perundangan untuk mewarisi aset beliau.

Gayatri Devi adalah salah seorang rupawan paling terkenal pada abad terakhir, menggabung kehidupan istana tradisional di bandar diraja Jaipur dengan kapal terbang perang peribadi, parti koktel dan kunjungan membeli-belah ke London.

Kematiannya telah mencetuskan persemukaan mengenai hartanya yang dianggarkan oleh media India berjumlah di antara AS$200 juta dan AS$400 juta, termasuk dua istana Jaipur yang kini beroperasi sebagai hotel mewah.

Beliau adalah isteri ketiga maharajah Jaipur dan apabila beliau meninggal dunia di padang polo, gelaran tersebut diberikan kepada anak lelaki isteri pertamanya.

Satu-satunya anak lelaki Gayatri Devi, Jagat Singh, meninggal dunia pada 1997 dan kematiannya sendiri 12 tahun kemudian mencetuskan persemukaan di antara cucu beliau, Devraj Singh dan lalitya Kumari, dan keturunan bekas maharajah lain.

Semalam, Mahkamah Tinggi menyokong keputusan sebelumnya oleh sebuah mahkamah rendah yang menyokong pasangan tersebut, berkata mereka tidak diberikan hak sah dalam istana Jai Mahal dan Rambagh dan syarikat lain.

Ahli keluarga berlainan masih mengawal estet Jaipur, yang masih kukuh lama selepas sistem “negeri raja” dibubarkan setelah mencapai kemerdekaan daripada Britain pada 1947.

Gayatri Devi, ibu pemimpin suku bangsa, adalah ahli terkenal yang suka berkunjung ke seluruh negara yang pernah dinamakan sebagai wanita paling cantik di Bumi oleh majalah fesyen Vogue.

Beliau diberikan pengebumian diraja di Jaipur selepas kematiannya pada umur 90 tahun.