Curry mungkin...

Curry mungkin tidak beraksi bagi Game Two

AMERIKA SYARIKAT (AS), 17 April (Reuters) – Pemain Paling Berharga (MVP) dalam NBA, Stephen Curry disenaraikan sebagai “dipertikaikan” oleh Warriors bagi Game Two esok selepas mengalami kecederaan buku lali ketika kemenangan pasukan Golden State 104-78 ke atas Houston dalam perlawanan pembukaan playoff, Western Conference semalam.

Curry mencatatkan 24 mata dengan lapan dari 13 lontaran, termasuk 16 mata pada suku pertama, sebelum mengalami kecederaan buku lali kanan lewat suku kedua pusingan pertama siri pembukaan di Oakland, California.

Penjaring terbanyak liga itu, Curry kembali ke bilik persalinan bagi pemeriksaan hanya sebelum separuh masa pertama dan kembali beraksi bagi 2:47 yang pertama suku ketiga sebelum jurulatih Golden State, Steve Kerr meminta untuk masa rehat dan mengeluarkan pemain bintangnya itu dari permainan.

“Saya tidak suka cara dia bergerak apabila dia kembali beraksi bagi suku ketiga,” Kerr memberitahu wartawan. “Dia mahu kekal beraksi tetapi dia tidak bergerak dengan baik, jadi kami tidak akan menurunkannya.”

Ditanya bagi status Curry sekarang, Kerr menjawab: “Setakat ini, saya hanya dapat berkata Steph masih dipertikaikan, jadi kami akan melihat bagaimana tindak balasnya bagi beberapa hari dan kami akan bermula dari sana.

Stephen Curry berkemungkinan tidak boleh beraksi pada Game Two akibat kecederaan buku lali. – AFP
Stephen Curry berkemungkinan tidak boleh beraksi pada Game Two akibat kecederaan buku lali. – AFP

“Sejauh yang saya faham, dia mengalami kecederaan buku lali. Saya tidak tahu bagaimana teruknya kecederaan tersebut. Kami tidak akan membenarkannya beraksi jika terdapat sebarang risiko yang akan memburukkan lagi keadaan.

“Jelas kami berharap kami akan berada dalam playoff bagi beberapa bulan jadi kami tidak mahu mendapatkan sebarang peluang.”

Curry, yang bercakap pada sidang akhbar selepas perlawanan, menyatakan azam untuk beraksi dalam Game Two, tetapi juga diberikan notis untuk berhati –hati.

“Buat masa sekarang, saya tidak melihat senario di mana saya akan keluar. Jika ia tidak betul, dan saya berisiko bagi kecederaan lebih lanjut atau tidak, ia adalah perkara yang perlu dibimbangkan,’ katanya.

“Toleransi terhadap kesakitan, saya tahu apa yang boleh saya hadapi di atas gelanggang, tetapi anda tidak mahu perkara lebih serius berlaku, sama ada berkaitan buku lali atau tidak, jadi apa yang akan kami tumpukan bagi dua hari seterusnya.”

ARTIKEL YANG SAMA