Curry terajui...

Curry terajui Warriors temui Cavs

LOS ANGELES, 31 Mei – Stephen Curry menjaringkan 36 mata untuk menerajui Golden State Warriors kepada kemenangan 96-88 ke atas Oklahoma City Thunder semalam dan untuk merebut gelaran perlawanan semula dengan Cleveland Cavaliers.

Warriors cuba untuk menghadkan musim sensasi yang termasuk rekod 73 kemenangan musim biasa dengan gelaran kedua berturut-turut, meraih kemenangan siri 4-3 pada peringkat akhir Western Conference di laman sendiri di Oakland, California dan menebus semula selepas kemenangan 3-1 dalam siri ini.

Warriors juga menjadi pasukan ke-10 untuk yang ketinggalan 3-1 untuk memenangi siri perlawanan penentuan, dalam permainan LeBron James dan Cavaliers yang merupakan salah satu permainan daripada pusingan akhir pada Khamis.

“Anda perlu menghargai pencapaian ini – dan tidak sabar-sabar untuk mendapatkan empat lagi kemenangan,” kata Curry.

Cavaliers memenangi gelaran Eastern Conference, menewaskan Toronto Raptors dalam enam perlawanan untuk menempah perjalanan balik ke peringkat akhir, di mana mereka akan cuba untuk membalas dendam terhadap kehilangan enam perlawanan mereka kepada Warriors dalam siri kejohanan tahun lepas.

Curry ketika bercakap kepada pihak media berikutan kemenangan mereka 96-88 atas Oklahoma City Thunder dalam Permainan Tujuh Western Conference di ORACLE Arena semalam di Oakland, California. - AFP
Curry ketika bercakap kepada pihak media berikutan kemenangan mereka 96-88 atas Oklahoma City Thunder dalam Permainan Tujuh Western Conference di ORACLE Arena semalam di Oakland, California. – AFP

Warriors akan cuba untuk menjadi pemenang pertama liga secara berulang sejak Miami Heat – kemudian menampilkan James – pada tahun 2012 dan 2013.

Golden State terpaksa berhempas pulas untuk mendapatkan peluang. Selepas dua kali menangkis kemaraannya dengan ketinggalan sebanyak 13 mata pada separuh pertama semalam dan lapan pada awal suku ketiga.

Curry, yang memperoleh penghargaan ‘Most Valuable Player’ untuk musim kedua berturut-turut, memukul lima daripada 10 babak kedua three-pointer sebagai juara bertahan dan bangkit semula untuk menggulingkan pilihan ketiga, Thunder. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA