Cyprus dibanj...

Cyprus dibanjiri lebih 100 pendatang

NICOSIA, 21 Okt – Sebahagian daripada 120 pendatang bersesak dalam dua buah bot yang mendarat di pangkalan udara British di pulau Mediterranean Cyprus hari ini, di mana nasib undang-undang mereka masih tidak jelas.

Kakitangan di Pangkalan Tentera Udara Diraja di Akrotiri, berhampiran bandar kedua di pulau ini Limassol, berkata mereka yang mendarat termasuk wanita dan kanak-kanak dan semua berada dalam keadaan sihat.

Pihak berkuasa British tidak boleh mengatakan sama ada mereka merupakan pelarian yang melarikan diri dari Syria atau sama ada Cyprus merupakan destinasi yang dimaksudkan.

“Ada dua bot yang membawa kira-kira 120 orang, tiada laporan mengenai pendatang yang tidak sihat dan kita cuba mengenal pasti asal usul mereka,” kata seorang jurucakap pangkalan British kepada wartawan.

Sebagai pendatang yang mendarat di wilayah British, status mereka di pulau itu adalah tidak jelas.

Pada tahun 1998, sebuah bot nelayan yang penuh hampir roboh dengan 75 pendatang yang mendarat di Akrotiri. Tujuh belas tahun kemudian, sebahagian daripada mereka masih hidup dalam keadaan terlantar di pangkalan British yang lain di pulau itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA