Czech harap k...

Czech harap keajaiban

BERLIN, 7 Okt – Jerman mahu menunjukkan keunggulan pada kempen kelayakan Piala Dunia 2018 berdepan Republik Czech yang mengharapkan ‘sedikit keajaiban’ menentang juara dunia itu, Ahad ini.

“Kami bermain menentang pasukan yang hanya boleh dikalahkan dalam keadaan luar biasa. Kami harapkan sedikit keajaiban,” kata jurulatih Czech, Karel Jarolim kepada majalah Jerman Kicker.

Czech akan menghadapi pasukan Jerman yang mampu mendominasi lawan tetapi berkata pasukannya boleh berjuang untuk menjadikan penguasaan menjadi tekanan.

Jerman kini kelihatan jauh daripada rentak mesin gol yang membawa mereka untuk menjulang Piala Dunia dua tahun lalu.

Jarolim berada dalam fasa membina semula pasukan tanpa beberapa pemain seperti perancang tengah veteran, Tomas Rosicky, legenda Arsenal yang kini bermain di Sparta Prague, dan penjaga gol The Gunners, Petr Cech. Dua pemain sayap, Gebre Selassie dari Werder Bremen dan pemain Hoffenheim, Pavel Kaderabek beraksi dalam liga utama Jerman.

Penyerang berusia 20 tahun Sampdoria, Patrik Schick pula menetapkan untuk membuat penampilan kedua.

Czech terikat tanpa jaringan dengan Ireland Utara dalam perlawanan pembukaan kelayakan mereka di Prague pada 4 September lalu, malam yang sama ketika Jerman dinikmati kemenangan 3-0 ke atas Norway di gelanggang lawan yang menyaksikan Thomas Mueller menjaringkan dua gol. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA