Dakwaan skand...

Dakwaan skandal pencemaran air Flint

WASHINGTON, 21 April – Michigan memfail dakwaan jenayah pertama semalam dalam skandal mengenai pencemaran plumbum bekalan air Flint, menuduh seorang pegawai bandar dan dua pengawal negeri memalsukan ujian dan mengubah bukti.

Peguam negara Bill Schuette berkata ketiga-tiga mereka menipu pegawai tempatan, negeri dan persekutuan mengenai tahap plumbum dalam bekalan air Flint, bandar dengan 100,000 orang di mana penduduknya telah memutuskan untuk menggunakan air botol.

Lebih daripada 8,000 kanak-kanak dipercayai telah meminum air yang tercemar di bandar, yang tanpa diketahui kepada orang awam mempunyai tahap plumbum yang tinggi berbulan-bulan lamanya sebelum ia terbongkar – sekaligus mencetuskan kebimbangan mengenai generasi yang tidak sihat di Flint.

“Banyak yang tidak betul di Flint,” kata Schuette ketika mengumumkan dakwaan feloni dan kesalahan kecil ke atas pengatur negeri Stephen Busch dan Michael Prysby dan pentadbir utiliti Flint Michael Glasgow.

Dakwaan itu, yang boleh membawa hukuman penjara lima tahun, adalah yang pertama diperkenalkan oleh negeri dan siasatan persekutuan dilancarkan selepas tahap plumbum tinggi didedahkan oleh aktivis rakyat pada Oktober. – AFP

Bill Schuette semasa sidang media, di Flint, Michigan pada Rabu lalu. – AP
Bill Schuette semasa sidang media, di Flint, Michigan pada Rabu lalu. – AP