Dalian Wanda ...

Dalian Wanda beli Legendary Entertainment AS$3.5b

BEIJING, 12 Jan (AFP) – Konglomerat Cina, kumpulan Wanda menandatangani perjanjian AS$3,5 bilion hari ini untuk membeli ‘Hollywood studio Legendary Entertainment’, pembuat film blockbusters ‘Jurassic Dunia’ dan ‘Godzilla’, menjadikan China pengambilalihan budaya terbesar.

Penerbitan filem Legendaries telah mencapai lebih daripada AS$ 12 bilion di seluruh dunia di box office, menurut kenyataan Wanda.

Projek-projek syarikat itu yang juga termasuk ‘Pacific Rim’ dan ‘Batman’ trilogi terkini adalah kebanyakannya memerlukan tindakan bajet besar yang memukau dan popular dikalangan penonton Cina.

Perjanjian itu adalah “budaya pengambilalihan merentas sempadan terbesar di China setakat ini,” kata firma Cina, yang diketuai oleh seorang lelaki terkaya di negara ini Wang Jianlin.

Wang Jianlin. – Reuters
Wang Jianlin. – Reuters

“Syarikat-syarikat filem Amerika mempunyai permintaan yang tinggi menguasai industri filem di dunia,” kata Wang kepada pemberita pada majlis menandatangani perjanjian itu di Beijing, sambil menambah pengambilalihan itu akan ‘mengubah keadaan ini’.

Pengambilalihan ini mempunyai gema pengambilalihan kumpulan elektronik Jepun Sony Columbia Pictures pada tahun 1989, yang melambangkan pembelian negara ketika itu berkembang pesat Asia dalam aset AS.

Tetapi Wang menafikan bahawa perjanjian itu, seminggu selepas e-dagang gergasi Cina, Alibaba membeli akhbar South China Morning Post Hong Kong bertujuan untuk meningkatkan pengaruh budaya di Beijing.