Dana AS$125 j...

Dana AS$125 juta sokong usahawan wanita, golongan minoriti

SAN FRANCISCO, 10 Jun (Reuters) – Susulan janji sebelumnya untuk membelanjakan AS$300 juta dalam tempoh lima tahun akan datang untuk memperbaiki kepelbagaian, Intel Corp menjanjikan lebih banyak lagi semalam, kali ini untuk mengukuhkan syarikat dengan wanita dan minoriti dalam peranan kepimpinan.

Intel Capital, anggota modal usaha niaga pembuat cip berkata ia akan memperuntukkan AS$125 juta dalam tempoh beberapa tahun akan datang untuk mewujudkan lebih banyak kepelbagaian pengurusan kepada portfolionya yang baru.

Sesetengah jumlah akan bertindan dengan peruntukkan AS$300 juta yang sebelumnya diumumkan, menurut Intel.

Langkah itu dibuat ketika syarikat teknologi tersebut berdepan banyak kritikan kerana tenaga kerja lelaki dan kulit putih yang banyak, dengan sebilangannya mewujudkan suasana yang menawarkan hati wanita dan golongan minoriti dari beraspirasi untuk bekerja dalam teknologi atau menunggu jika mereka bermula di sana.

Kepelbagaian yang bertambah akan membawa kepada syarikat-syarikat yang lebih mantap dan lebih inovatif.

Intel melaksanakan langkah berikutan berdepan banyak kritikan kerana tenaga kerja lelaki dan kulit putih yang banyak, dengan sebilangannya mewujudkan suasana menawarkan hati wanita dan golongan minoriti dari beraspirasi untuk bekerja dalam sektor teknologi.
Intel melaksanakan langkah berikutan berdepan banyak kritikan kerana tenaga kerja lelaki dan kulit putih yang banyak, dengan sebilangannya mewujudkan suasana menawarkan hati wanita dan golongan minoriti dari beraspirasi untuk bekerja dalam sektor teknologi.

Dana itu, yang diterajui oleh Lisa Lambert, berketurunan Afrika-Amerika yang juga pengarah urusan Intel Capital, memimpin menerusi teladan.

Beliau dan pasukannya telah pun membelanjakan AS$16.7 juta pada empat pelaburan awal, termasuk sebuah syarikat diterajui seorang wanita. Brit & Co yang diterajui Brit Morin, sebuah peruncit online di San Francisco menjual alat dan tutorial bertukang sendiri.

Seperti kesemua syarikat yang disokong oleh dana ini, Brit & Co ditempatkan dalam strategi lebih luas Intel, dalam hal ini, mengembangkan teknologi seperti papan pemajuan Galileo, Intel. Brit & Co memajukan papan ini, pada dasarnya papan litar dengan cip Intel, sebagai alat yang boleh digunakan oleh masyarakat “pembuatnya” pada projek ini.

“Kami melakukan semata-mata bukan kerana mereka mewakili pasukan pelbagai,” Lambert berkata tentang syarikat-syarikat dalam satu temu bual. “Mereka penting kepada pelaburan teras Intel.”

Dengan menyalurkan beberapa wang berbeza menerusi modal usaha niaga, Intel mengatakan ia boleh memelihara sekumpulan model peranan yang sebaliknya akan menggalakkan lebih banyak minoriti dan wanita untuk bercita-cita bekerja dalam syarikat baru teknologi. Itu akan memberi faedah kepada Intel dan ekonomi lebih meluas.

Dana itu juga menerajui pelaburan dalam CareCloud, penyedia penjagaan kesihatan di Miami yang mana darjah kepelbagaian kurang ketara memandangkan begitu ramai wajah-wajah lelaki kulit putih yang muncul di bahagian pengurusan laman sesawang syarikat itu.