Dana pencen J...

Dana pencen Jepun rugi besar

TOKYO, 1 Julai (AFP) – Dana pencen awam terbesar Jepun telah menanggung kerugian tahunan terbesar sejak krisis kewangan global, seorang pegawai berkata hari ini dan berisiko mencetuskan kritikan terhadap langkah yang cenderung kepada mesra saham.

Berita itu datang ketika Perdana Menteri Shinzo Abe menyangkal dakwaan bahawa pentadbiran beliau cuba untuk menangguhkan pengumuman rasmi keputusan dana sehingga selepas pilihan raya parlimen minggu depan.

Seorang pegawai di Kementerian Kesihatan yang menyelia Kumpulan Pelaburan Wang Pencen Kerajaan (GPIF) yang terbesar di dunia itu mengesahkan ia berada di landasan melaporkan kerugian 5.0 trilion yen (AS$49 bilion) bagi tahun fiskal yang berakhir pada Mac.

Pegawai berkenaan yang tidak mahu namanya disiarkan berkata, angka itu disebut pada mesyuarat tertutup semalam. Dalam tahun-tahun sebelumnya, hasil dana dikeluarkan pada awal Julai berbanding pada akhir bulan.

Rekod kerugian dana sebelumnya ialah 9.3 trilion pada tahun berakhir Mac 2009 ketika pasaran kewangan dunia menjunam selepas Lehman Brothers muflis pada September 2008.

Kerugian terkini sebahagiannya berpunca daripada kejatuhan dalam pasaran ekuiti pada musim panas lalu yang dicetuskan oleh kebimbangan mengenai ekonomi China dan kejutan penurunan nilai yuan.

Dana pencen AS$1.37 trilion Jepun mengatasi pesaing terdekatnya dari Norway, dengan jumlah ekuiti hampir dua kali ganda dalam portfolio sarat bon untuk menjana pulangan yang lebih tinggi.

Langkah kerajaan Jepun itu bertujuan untuk membiayai keperluan jumlah pesara Jepun yang melambung tinggi dan bergantung kepada pembayaran dana berkenaan.

ARTIKEL YANG SAMA