Dasar OPEC be...

Dasar OPEC berisiko naik harga minyak

VIENNA, 6 Dis – Dasar OPEC untuk mengekal pengeluaran yang tinggi menimbul risiko akan memberi tekanan yang meningkat kepada harga minyak, terutamanya dengan minyak mentah Iran dijangka memasuki pasaran global, kata penganalisis.

Sementara harga yang lebih rendah memakan pendapatan anggota kartel minyak, minyak mentah yang murah mungkin mengakibatkan pengeluaran yang lebih rendah daripada negara bukan OPEC, membantu negara seperti Arab Saudi memelihara saham pasaran mereka.

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum memutuskan pada mesyuaratnya di Vienna pada Jumaat untuk mengurang pengeluaran minyak kartel meskipun harga merosot dan sebelum pengeluaran yang lebih tinggi dari Iran pada tahun depan.

Sebelum mesyuarat, OPEC, dengan anggotanya mengeluarkan lebih satu pertiga daripada minyak dunia, telah bergelut untuk mengekal pengeluaran pada sasaran 30 juta tong sehari.

Kartel itu sedang mengeluarkan kira-kira 32 juta tong sehari, satu jumlah yang dijangka meningkat pada bulan-bulan akan datang tatkala Iran menimbang untuk mengeluarkan lebih banyak minyak mentah ekoran pembatalan sekatan, sementara OPEC nampaknya telah meninggalkan sasarannya selepas mesyuarat pada Jumaat.

Meskipun harga minyak merosot sebanyak lebih 60 peratus dalam 18 bulan, ketua OPEC Arab Saudi dan negara anggota Teluk lain tidak menghiraukan permintaan untuk mengurangkan pengeluaran, yang telah menjadi strategi selama setahun untuk memelihara saham pasaran dan menangkis persaingan daripada pengeluar bukan OPEC dan pengeluar terkenal di dunia Rusia dan Amerika Syarikat. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA