Data sulit jet F-35 digodam

SYDNEY, 12 Okt – Data sensitif tentang jet pejuang senyap F-35 dan program pesawat udara pengawasan P-8 milik Australia telah dicuri apabila subkontraktor pertahanan digodam menggunakan alat yang digunakan secara meluas oleh penjenayah-penjenayah siber China, menurut para pegawai hari ini.

Firma kejuruteraan aeroangkasa yang mempunyai 50 orang kakitangan telah mencapai kata sepakat pada Julai tahun lalu, namun agensi keselamatan siber kebangsaan, Australian Signals Directorate (ASD), hanya menyedari pencerobohan itu pada November, lapor laman sesawang teknologi ZDNet Australia.

Kira-kira 30GB ‘data sensitif’ yang tertakluk pada penyekatan akses di bawah peraturan kerajaan, International Traffic in Arms Regulations telah dicuri, Mitchell Clarke, dari ASD memberitahu persidangan keselamatan Rabu lalu, menurut ZDNet.

Clarke, yang menyiasat kes itu dan tidak mendedahkan nama subkontraktor berkata maklumat tentang F-35, generasi terbaru jet-jet pejuang AS dan begitu juga P8, pesawat pengawasan dan kapal selam pemburu canggih telah ditarik balik.

Dokumen lain adalah gambar rajah bingkai dawai salah sebuah kapal-kapal baru tentera laut Australia, yang mana pemerhati boleh memfokuskan jarak dekat hingga ke kerusi kapten.”

Kapal perang terbaru Australia, HMAS Hobart ditambat di pangkalan tentera laut Garden Island di Sydney pada 12 Oktober. Data sensitif tentang jet pejuang senyap F-35 Australia dan program pesawat udara pengawasan P-8 telah dicuri. – AFP

Para penggodam menggunakan alat dipanggil “China Chopper” yang menurut pengawal keselamatan secara meluas digunakan oleh pelakon-pelakon China, dan telah mendapat kemasukan melalui server internet-facing, ujarnya.

Di bahagian-bahagian lain rangkaian itu, subkontraktor juga menggunakan perkhidmatan internet-facing yang masih mempunyai kata laluan gagal ‘admin’ dan ‘guest’.

Itu membawa kepada kemasukan nama samaran penyerang Alf sempena huruf pada sabun tersohor Australia “Home and Away”, menurut Clarke. Tempoh tiga bulan yang mereka tidak menyedari penceroboh yang mereka gelar ‘Alf’s Mystery Happy Fun Time.”

Menteri Industri Pertahanan Christopher Pyne memberitahu para pemberita di Adelaide ‘maklumat mereka telah mencerobohi adalah komersial’.

Dia berkata “Ia tidak dikelaskan dan ia tidak berbahaya dari segi ketenteraan.” – AFP