Datuk bandar ...

Datuk bandar Rom bantah Olimpik 2024

ROM, 23 Jun (AP) – Bidaan Rom bagi menjadi tuan rumah Olimpik 2024 berdepan dengan masalah serius dengan datuk bandar baru mengekalkan tentangannya terhadap pencalonan itu.

“Kedudukan saya tidak berubah. Buat masa sekarang ia bukanlah keutamaan bagi rakyat Roma,” Virgina Raggi memberitahu Euronews semalam dalam temu bual pertamanya sejak dilantik.

Raggi menunjukkan kepada defisit yang berlaku di bandar-bandar raya Olimpik. “Sudah dengan 13 bilion euro ($15 bilion) dalam hutang, Rom tidak dapat membenarkan untuk menanggung lebih banyak hutang untuk membangunkan gereja di gurun,” katanya.

Mewakili 5-Star Movement yang anti pembangunan, Raggi memenangi persaingan pada Ahad lalu untuk menjadi datuk bandar wanita pertama Rom pada usia 37 tahun, juga yang paling muda.

Raggi berkata bantahannya terhadap bidaan itu tidak berkaitan dengan ketakutan rasuah atau penglibatan Mafia.

“Kedudukan ‘tidak’ saya adalah jelas. Ia bermula dengan jumlah,” katanya. “Data bersejarah dari Olimpik yang mengambil kira beberapa kejadian rasuah menunjukkan kita bahawa kos adalah tidak sesuai. Bandar-bandar raya lain sudah menarik bidaan mereka kembali bagi alasan ini. Dan saya tidak rasa mereka memikirkan mengenai rasuah atau kemasukan Mafia.”

Presiden Jawatankuasa Olimpik Itali, Giovanni Malago pada Selasa lalu mengakui bahawa peraturan IOC bagi pencalonan memerlukan sokongan yang tidak berbelah bahagi dari bandar raya itu, jawatankuasa Olimpik dan kerajaan, dan jika salah satu darinya menarik diri, ‘kami mungkin terlalu lemah.”