Day belum pua...

Day belum puas, mahu lebih gemilang

ATLANTA, 24 Sept (Reuters) – Jason Day berkata dia tidak merasakan sesuatu yang istimewa selepas mencapai sasarannya dengan mengungguli rangking nombor satu dunia menerusi kemenangannya di Kejohanan BMW minggu lalu.

“Ia tidak dirasakan banyak. Ia sama sekali tidak dirasakan banyak,” kata pemain dari Australia itu, 27, menjelang pusingan pembukaan hari ini dalam Kejohanan Jelajah di East Lake Golf Club.

Day memberikan bukti kematangan yang membantunya untuk mengetepikan kekecewaan beberapa tahun terlepas pada pertandingan utama dan mencapai kejayaan pada Kejohanan PGA bulan lalu sebagai sebahagian dari persaingan empat kemenangan dari enam pertandingan yang lalu.

Jason Day. – Reuters
Jason Day. – Reuters

“Ia tidak seperti saat kecemerlangan yang besar atau satu ketenangan, ya, saya sudah melakukannya sekarang. Ia menjadikan saya lebih banyak untuk mencuba dan mengekalkan kedudukan saya di nombor 1 kerana saya mahu mencuba dan melanjutkannya,” katanya.

Bulan lalu, rangking nombor satu dunia itu bangkit di antara Rory McIlroy, Jordan Spieth dan sekarang Day, yang terus merujuk kerja keras yang dilakukannya untuk berada di kedudukan teratas.

Day diingatkan mengenai sikap yang dikuasainya apabila kali pertama dia merasakan kejayaan Jelajah PGA pada Kejohanan Byron Nelson 2010, apabila dia berkata ia datang terlalu mudah baginya dan dia tidak perlu bekerja keras.

ARTIKEL YANG SAMA