Day tumpu per...

Day tumpu pertahan gelaran di Bastusrol

SPRINGFIELD, Amerika Syarikat (AS), 27 Julai – Jason Day memilih untuk berehat sebelum mempertahankan status nombor satu dunianya dan gelaran utama apabila Kejohanan PGA ke-98 bagi memulakan pukulan esok di Baltusrol.

Pemain dari Australia itu, 28, tidak berlatih semalam di padang par-70, 7, 428 ela dan memilih untuk berehat sehari selepas bersama keluarganya pada Isnin lalu, yang meletakkan gambar dalam Instagram dari pusat permainan video.

Day, yang menghoskan makan malam semalam di padang itu, bertegas untuk beraksi pada pusingan latihan penuh yang pertama hari ini di Baltusrol sebelum beraksi dalam dua pusingan pertama di samping juara empat kali, Rory Mcllroy dan juara lima kali, Phil Mickelson.

Dustin Johnson dari AS, yang memenangi pertandingan pertama pada Terbuka AS bulan lalu, akan mengatasi Day bagi kedudukan rangking pertama jika dia menang dan pemain dari Australia itu menamatkan di kedudukan yang lebih teruk berbanding perkongsian dua hala di tempat kedua atau jika Johnson adalah pemenang kedua perseorangan dan Day di tempat ke-29 atau lebih teruk.

Aksi Day selepas membuat pukulan ketika pusingan ketiga kejohanan golf di Pantai Ponte Vedra, Fla. Day memilih untuk berehat sebelum Kejohanan PGA ke-98 bagi memulakan pukulan di Baltusrol. – AP
Aksi Day selepas membuat pukulan ketika pusingan ketiga kejohanan golf di Pantai Ponte Vedra, Fla. Day memilih untuk berehat sebelum Kejohanan PGA ke-98 bagi memulakan pukulan di Baltusrol. – AP

Pemenang utama kali pertama, Danny Willett dari England dari Masters dan Henrik Stenson dari Sweden dari Terbuka British akan beraksi di samping Johnson pada esok dan Jumaat.

Seramai 156 pemain, termasuk 72 pemain dari 24 negara di luar AS, akan bersaing bagi merebut hadiah utama AS$1.8 juta (1.63 juta euro) dari AS$10 juta yang ditawarkan. Day akan beraksi persaingan keempatnya dalam tempoh lima minggu dan ketiga berturut–turut. Tetapi selepas menarik diri dari Olimpik Rio kerana kebimbangan virus Zika dia akan berehat selama sebulan sebelum perlawanan pembukaan playoff Jelajah PGA AS penamat musim.

“Ia adalah sukar untuk merancang jadual latihan saya sekitar jadual perlawanan, kerana apabila saya selesai, saya akan berehat beberapa hari dan saya letih, dan anda perlu mencuba dan walau bagaimanapun mendapatkannya,” kata Day minggu lalu di Terbuka Kanada. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA