De Boer sedia...

De Boer sedia galas cabaran Inter

MILAN, 10 Ogos – Fran de Boer dari Belanda berikrar dia bersedia untuk cabaran menghidupkan semua nasib Inter Milan semalam selepas secara rasmi mengambil alih kendalian kelab Serie A itu.

“Saya biasa kepada tekanan. Saya menyedari peminat memiliki jangkaan hebat…saya yakin mereka akan gembira dengan cara kami beraksi,” kata De Boer ketika kelab itu mendedahkan pengganti kepada jurulatih Roberto Mancini yang disingkirkan.

Dia juga mengetepikan cabaran terhadap mengenakan topi jurulatih di negara baru dengan mengusik “ia masih lagi 11 pemain menentang 11”.

Pengurus dari Belanda yang menandatangani kontrak tiga tahun bersama pasukan San Siro itu mengetepikan dua isu. Pertama, juara Serie A lima kali itu dan pesaing Juventus tanpa makna tidak dapat dikalahkan.

“Tiada yang mustahil, tidak ada yang tidak dapat dikalahkan. Kadangkala banyak perkara berubah, kami sudah pasti bermain dengan baik untuk menyukarkan mereka,” katanya.

Boer sedia menggalas cabaran Inter untuk mengembalikan kelab itu kepada bekas kegemilangannya pada masa lalu. – AFP
Boer sedia menggalas cabaran Inter untuk mengembalikan kelab itu kepada bekas kegemilangannya pada masa lalu. – AFP

Dia juga berikrar akan memerlukan Mauro Icardi, kapten Inter berusia 23 tahun itu yang juga diintai oleh Napoli menurut laporan media Itali.

De Boer, 46, meninggalkan Ajax pada akhir musim lalu, mendarat di utara bandar Itali, Milan lewat Isnin lalu untuk mengambil alih dari Mancini, yang keluar selepas pemilik baru kelab itu dari China mahukan wajah baru untuk mengendalikan kelab.

Dia dijadualkan mengetuai latihan pasukan pertama lewat semalam. Dalam tempoh dua minggu dia akan menandatangani dua lagi pemain sebelum musim Serie A, bermula menentang Cheivo pada 21 Ogos. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA