Debaran Wimbl...

Debaran Wimbledon bermula

LONDON, 26 Jun (AFP) – Melzer menewaskan Melzer, Zhang berdepan Zhang, pemain dari Jepun, 44, kembali ke dalam pertandingan yang pertama kali disertainya pada 1989 ketika seorang budak perempuan British menangis pada pertengahan pertandingan ketika Wimbledon belum lagi bermula.

Grand Slam ketiga yang diadakan pada Isnin terletak di Bank of England Sports Centre tidak jauh dari All England Club. Di situlah tenis bermula dan mungkin persaingan yang terbaik dalam tempoh empat hari bagi menempah tempat dalam undian di Wimbledon.

Dalam persaingan lelaki, 128 pemain memburu 16 tempat dalam undian sementara terdapat 12 tempat yang dalam undian bagi 96 pemain wanita bermula ke atas Roehampton.

Tempat pusingan pertama menjamin sekurang–kurangnya 29,000 pound (40,800 euro), penyambung hayat bagi sebahagian pemain yang menghabiskan kerjaya mereka dalam sukan yang sukar itu.

Andy Murray berlatih bersama jurulatihnya Jonas Bjorkman (kiri) dan Amelie Mauresmo (tengah) sebagai persediaan untuk Wimbledon hujung minggu ini. - AFP
Andy Murray berlatih bersama jurulatihnya Jonas Bjorkman (kiri) dan Amelie Mauresmo (tengah) sebagai persediaan untuk Wimbledon hujung minggu ini. – AFP

Aksi minggu ini menyaksikan bekas pemain nombor lapan dunia, Jurgen Melzer akan menentang adik lelakinya sendiri Gerald dalam pusingan pembukaan. Dia adalah finalis separuh akhir Terbuka Perancis, 34, dan juara beregu lelaki Jurgen yang berada di atas dengan kedudukan 6-1, 6-4.

“Ia satu perasaan yang teruk. Jurulatih saya bergurau mengenainya (sebelum undian). Saya berharap ia tidak akan berlaku lagi,” kata Jurgen selepas kemenangannya selama 47 minit ke atas adiknya, 24, yang juga pemain 169 dunia.

ARTIKEL YANG SAMA