Deby mengukuh...

Deby mengukuhi pengundian di Chad

N’DJAMENA, 10 April (AFP) – Enam juta warga Chad mula mengundi hari ini dalam pilihan raya yang dijangka menyaksikan Presiden Idriss Deby yang akan melanjutkan pemerintahan selama 26 tahun di negara yang semakin berhadapan peperangan global terhadap keganasan.

Deby, presiden yang mengambil alih jawatan rampasan kuasa tentera pada 1990, menghadapi 12 pencabar tetapi ramai yang menjangkakan beliau akan memenangi penggal kelimanya setelah berjaya mengukuhkan cengkaman kuasa dalam pusat negara Afrika itu.

Pusat pengundian dibuka tidak lama selepas 07:00 pagi (0600 GMT) dan telah ditutup pada pukul 6.00 petang (1700 GMT). Undi awal telah dibuang pada hari Sabtu oleh tentera, puak nomad dan pelarian. Keputusan rasmi sementara rasmi tidak dapat dikeluarkan selama dua minggu.

Di kawasan mengundi di ibu negara N’Djamena, lelaki dan wanita menunggu dengan sabar dalam barisan berasingan bagi pengundian, dengan memegang kad mengundi biometrik mereka, kata seorang wartawan AFP.

Idriss Deby Itno (kiri) dan isterinya Inda (kanan) melambai kepada penyokongnya pada Jumaat lalu di stadium N’djamena semasa perhimpunan kempen presiden. – AFP
Idriss Deby Itno (kiri) dan isterinya Inda (kanan) melambai kepada penyokongnya pada Jumaat lalu di stadium N’djamena semasa perhimpunan kempen presiden. – AFP

Pasukan keselamatan telah keluar beramai-ramai bagi pilihan raya tersebut, yang sedang berlaku di negara yang telah dilanda satu siri serangan berani mati.

Pengundi, yang bekerja dari subuh hanya untuk mendapatkan pendapatan yang cukup bagi meneruskan kehidupan, kelihatan bersedia untuk memberi sokongan mandat kepada Deby, yang menurut sumber bagi sokongan beliau jauh melebihi daripada pencabarnya dalam sebuah negara yang diklasifikasikan oleh PBB sebagai salah satu daripada lima negara-negara termiskin di dunia.

Di bawah kepimpinan beliau, negara yang pernah dalam keadaan tidak stabil itu telah menjadi pengeluar minyak dan pemain utama di barisan hadapan bagi anti-berani mati global, memenangi pengaruh dengan strategik yang baru.

Namun, di sebalik kekayaan sumber minyak baru sejak 2003, separuh daripada penduduk 13 juta berada di bawah garis kemiskinan dan tujuh daripada 10 orang tidak boleh membaca atau menulis.