Dell jual ase...

Dell jual aset AS$10b

NEW YORK, 3 Nov (Reuters) – Dell, yang akan menanggung hutang berjumlah AS$49.5 bilion sebaik sahaja gabungan syarikat mereka dengan EMC sudah selesai, telah menyatakan rancangan tersebut kepada agensi pemeringkatan kredit dalam beberapa hari ini, kata orang semalam.

Aset yang bermungkinan dijual oleh Dell termasuk Quest Software, yang membantu dalam pengurusan teknologi maklumat (IT); Sonic Wall, pengekodan e-mel dan pembekal keselamatan data; unit penyelesaian sokongan AppAssure; serta pembekal perkhidmatan IT Perot Systems, kata orang.

Penjualan itu tidak akan termasuk aset perkakasan Dell seperti server, yang penting dalam usahanya untuk menguasai pasaran perusahaan besar menerusi gabungannya dengan EMC, serta bersaing dengan lebih cekap dengan Cisco Systems Inc dan International Business Machines Corp, tambah orang.

Sumber itu meminta supaya namanya tidak disiarkan disebabkan perbincangan adalah rahsia. Jurucakap Dell enggan memberi komen.

Dell akan menjual sebahagian asetnya dengan anggaran AS$10 billion. – Reuters
Dell akan menjual sebahagian asetnya dengan anggaran AS$10 billion. – Reuters

Dell bersetuju pada bulan lalu untuk membeli syarikat simpanan data EMC dengan harga AS$67 bilion, dalam satu tindakan yang akan mengubah pengeluar komputer nombor tiga kepada pemimpin dalam simpanan data korporat dan mengalih perniagaannya daripada pasaran komputer peribadi pengguna.

Urus niaga itu dijangka dicapai di antara Mei dan Oktober 2016. Dell telah berkata syarikat gabungan akan menumpukan kepada pengurangan hutangnya dalam tempoh 18 hingga 24 bulan pertama selepas gabungan untuk mencapai satu pemeringkatan kredit gred-pelaburan.

Dell dan juga pemegang sahamnya, termasuk pengasas Michael Dell dan firma ekuiti swasta Silver Lake Partners LP, sedang menyumbang AS$4.25 bilion dalam ekuiti kepada perjanjian tersebut.

Dell telah bersetuju untuk membayar AS$24.05 wang tunai sesaham untuk EMC, dan juga akan memberikan pemegang saham EMC satu saham khas yang menjejaki harga saham VMWare Inc, pengeluar perisian praktikal yang majoriti dimiliki oleh EMC.

ARTIKEL YANG SAMA