Demokrat AS t...

Demokrat AS tolak cadangan Obama

WASHINGTON, 7 Ogos (AFP) – Senator Demokratik Chuck Summer mengumumkan kelmarin dia akan mengundi untuk tidak menyokong perjanjian nuklear Iran, yang merupakan satu tamparan hebat kepada usaha Presiden Barack Obama untuk menjual langkah itu.

Keputusan yang dibuat oleh ahli parlimen Yahudi yang berpengaruh itu dengan pantas dipadankan oleh seorang lagi Demokrat terkemuka, Eliot Engel, yang mempunyai ranking pada jawatankuasa Rumah hala ehwal luar negeri.

“Penyokong pada kedua-dua belah pihak mempunyai pendapat kuat pada pandangan mereka sendiri yang tidak boleh ditolak,” Schumer, orang ketiga Demokrat dalam Senat, mengatakan dalam satu keterangan.

“Ini telah membuatkan penilaian kepada perjanjian itu menjadi sukar untuk dibincangkan,” akuinya, berikutan berhari-hari spekulasi mengenai niatnya.

“Saya telah membuat keputusan saya mesti menentang perjanjian tersebut dan akan mengundi ya pada gerakan tidak bersetuju.”

Obama yang kini ditentang mengenai kempen menyokong perjanjian nuklear Iran oleh ahli demokrat AS. – Reuters
Obama yang kini ditentang mengenai kempen menyokong perjanjian nuklear Iran oleh ahli demokrat AS. – Reuters

Sementara itu, Engel mengatakan dia mempercayai Iran akan menegakkan kesudahan perjanjian tersebut untuk mengehadkan program nuklearnya dalam pertukaran bagi memudahkan sekatan ekonomi yang lumpuh.

“Saya masih mempercayai penyelesaian yang dirundingkan adalah tindakan yang terbaik. Itulah jalan yang saya percayai yang kita patut kejar. Tetapi… saya kesal saya tidak boleh menyokong perjanjian ini,” katanya.

Pengumuman itu merupakan satu tamparan hebat buat Obama, yang kini di tengah-tengah usaha kuat melobi untuk mendapatkan kongres menyokong perjanjian mercu tandanya, dengan alasan bahawa berbanding torpedo ia akan menjadi risiko lebih luas pada perang Timur Tengah.

Kongres dijangka akan meluluskan satu resolusi menentang perjanjian itu pada September.

Obama bagaimanapun akan guna veto pada langkah itu, tetapi Kongres boleh mengatasi veto tersebut, dan mematikan perjanjian Iran tersebut, dengan majoriti dua pertiga pada Senat dan Perwakilan Rumah.

Ketua Rumah Demokratik Nancy Pelosi mengatakan akan mengumpulkan satu kumpulan bertujuan mendapatkan undian yang diperlukan untuk menegakkan veto tersebut.

ARTIKEL YANG SAMA