Dennis ikrar ...

Dennis ikrar pertahan jersi kuning

UTRECHT, Belanda, 5 Julai (AFP) – Rohan Dennis berikrar untuk mempertahankan jersi kuning selama mana yang mungkin selepas memenangi peringkat pembukaan Jelajah Perancis semalam.

Penunggang dari Australia berusia 25 tahun itu mengetepikan dua bekas juara ujian masa dunia Tony Martin dan Fabian Cancellara untuk mencatatkan kemenangan dalam perlumbaan 13.8km di Utrecht semalam.

Perlumbaan peringkat kedua 166km dari Utrecht ke Zeland hari ini dijangka akan menamatkan perlumbaan pecut sebelum peringkat ketiga esok yang akan menyaksikan sebahagian jurang masa yang ketara ke atas Mur de Huy ketika perlumbaan 157km berakhir dengan curam bahaya dan pendakian mencabar.

Jika angin kuat berjaya menimbulkan perpecahan dalam peloton hari ini, peringkat itu seharusnya menyaksikan semua orang datang bersama–sama.

Dennis menerima ucapan tahniah daripada Raja Belanda Willem-Alexander di podium selepas memenangi peringkat pertama Jelajah Perancis di Utrecht, semalam. – AFP
Dennis menerima ucapan tahniah daripada Raja Belanda Willem-Alexander di podium selepas memenangi peringkat pertama Jelajah Perancis di Utrecht, semalam. – AFP

Ia bermakna Mur de Huy adalah cabaran pertama Dennis untuk mengekalkan jersi kuning walaupun pakar pecut mungkin membimbangkannya seperti Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski dan Dan Martin semuanya satu minit atau lebih di belakang dalam kedudukannya.

Dennis mahu untuk mempertahankan jersi kuning itu tetapi dia tahu ia bukanlah satu keutamaan bagi pasukan BMC yang turun dengan tujuan utamanya untuk membantu Tejay Van Garderen.

Ia adalah permintaan sukar daripada mana–mana bayangan dengan peringkat keempat dan satu lagi penyudah pendakian peringkat keenam dengan Mur de Bretagne menawarkan beberapa peluang kepada penunggang untuk mencipta jurang masa.

ARTIKEL YANG SAMA