Detik penentu...

Detik penentuan saingan memimpin AS

CHARLESTON, S.C., 14 Jan (Reuters) – Telah lama dianggap oleh penubuhan Republikan dan ramai penderma sebagai salah satu bintang-bintang yang bersinar, Senator AS Marco Rubio telah berusaha gigih untuk menyerlahkan dirinya dalam persaingan bagi pencalonan presiden partinya pada tahun 2016 dalam lapangan yang didahului oleh Donald Trump dan Ted Cruz.

Dianggap sebagai bercakap sopan dan nampak menarik bila muncul di televisyen, Rubio mula berdepan kritikan beberapa bulan lalu apabila dia dilihat berkempen terlalu sedikit di Iowa dan New Hampshire, dua negeri yang mana bulan hadapan anggota parti akan mengundi.

Rubio, 44 tahun, mungkin masih mempunyai kejayaan, tetapi dengan 20 hari saja lagi sehingga 1 Februari kokus pemilihan di Iowa, ahli undangan Florida penggal pertama ini berdepan persoalan tentang strategi kempennya dalam persaingan pengundian 8 November yang terdiri dari 11 calon yang didominasi oleh Trump dan Senator AS Cruz dari Texas.

Prospeknya mencecah detik genting pada perdebatan malam khamis lalu di Selatan Carolina apabila dia cuba meletakkan kedudukannya sebagai alternatif Trump dan Cruz dan menjauhi dirinya dari calon-calon seumpama itu ketika bekas gabenor Florida Jeb Bush dan gabenor chris Christie dari New Jersey dan John Kasich dari Ohio.

Krew penerbitan membuat persediaan untuk rancangan Berita Perniagaan Khamis Fox untuk perdebatan Republikan Presiden di Coliseum di Utara Charleston. – Reuters
Krew penerbitan membuat persediaan untuk rancangan Berita Perniagaan Khamis Fox untuk perdebatan Republikan Presiden di Coliseum di Utara Charleston. – Reuters

Pakar-pakar republikan berkata dia mungkin mengapit dua laluan politik, cuba untuk memenangi republikan terkemuka dan juga konservatif cukup terkemuka yang menyokong Cruz. Perdebatan, di Rangkaian Fox Business, dijangka bermula pada 9 malam, pada hari ini.

Anak kepada penghijrah Cuba, Rubio mendapat sokongan dengan menekankan didikan kelas kerja di Las Vegas dan Miami sebagai anak yang ayahnya adalah seorang pelayan bar dan ibunya yang bekerja sebagai pembantu rumah dan juruwang.

Tetapi para pengundi dan pengendali parti mengatakan dia sehingga baru-baru ini gagal komited kepada main politik berdepan yang dianggap kemestian oleh para pengundi sama ada di Iowa atau New Hampshire, yang mengadakan pengundian awal pada 9 Februari. Para penolong Rubio mengakui pertaruhan sengit pada beberapa minggu mendatang.