Di sebalik ke...

Di sebalik keindahan Iceland

ICELAND – Lazimnya apabila berlakunya ledakan gunung berapi di Iceland, akan menyebabkan banyak perjalanan udara di negara itu dihentikan. Namun disebabkan oleh gunung berapi, Iceland telah mula dikenali di dunia. Salah satu wilayah gunung berapi terkenal di Iceland ialah Eyjafjallajokull. Hanya masyarakat setempat sahaja yang berupaya menyebut nama wilayah ini. Gunung berapi telah meletup di wilayah ini pada bulan April 2010 selepas dua kurun dalam keadaan diam dan telah menjejaskan berjuta-juta pelancongan dari seluruh dunia.

Namun di sebalik sejarah itu, Iceland telah bangkit dan berusaha untuk memasyhurkan kawasan itu kepada global dan mencetuskan ledakan kepada sektor pelancongan mereka dengan landskap yang begitu indah seperti landskap lahar, pancutan air panas dan aliran mata air panas yang tidak terdapat di mana-mana negara yang lain.

Iceland juga turut terkenal sebagai sebuah negara yang masih mempunyai 32 gunung berapi yang masih aktif. Ledakan gunung berapi pertama meletup pada tahun 1783 dan mengeluarkan awan toksik di seluruh Eropah dan telah membunuh berpuluh ribu penduduk serta kebanyakan penduduk menerima kesan yang mendalam terhadap bencana itu.

Kebanyakan gunung berapi yang lain masih lagi menjadi satu ancaman buat negara itu sehinggalah Eyjafjallajokull meletup pada bulan April, 2010. Pihak berkuasa di negara itu telah menutup beberapa laluan udara terutama sekali dari Eropah selama lima hari kerana khuatir akan keadaan debu gunung berapi yang berupaya merosakkan enjin-enjin pesawat malah kebanyakan telefon di Jabatan Perlindungan Awam Iceland tidak berfungsi.

Iceland terkenal sebagai sebuah negara yang tidak ada apa-apa namun pihak berkuasa pelancongan di negara itu membidas kenyataan itu dan Iceland tidaklah seburuk yang dijangkakan malah pihak tersebut memberikan respons dengan mengadakan pelbagai kempen pengiklanan yang bijak seperti mencipta iklan TV dan menggambarkan akan keindahan Iceland di seluruh dunia. Kebanyakan siaran TV di negara itu akan memaparkan akan keindahan landskap lahar negara itu yang kelihatan menarik dan indah memberikan pelancong merasa yakin dengan keindahan negara itu.

Penduduk di Iceland dianggarkan dalam 1.8 juta dan angka itu dijangka akan meningkat dari tahun ke tahun. – AP
Penduduk di Iceland dianggarkan dalam 1.8 juta dan angka itu dijangka akan meningkat dari tahun ke tahun. – AP
Disebabkan oleh gunung berapi, Iceland telah mula dikenali di dunia. – AP
Disebabkan oleh gunung berapi, Iceland telah mula dikenali di dunia. – AP

Penduduk di Iceland dianggarkan dalam 1.8 juta dan angka itu dijangka meningkat dari tahun ke tahun dan negara itu masih menerima kesan yang mendalam akibat krisis kewangan pada tahun 2008 melanda negara itu yang telah menjejaskan beberapa buah bank di Iceland dan menyebabkan peningkatan pengangguran.

Komuniti pelancongan

Katla telah membantu Vik, komuniti 300 orang yang terletak sekitar 110 batu (180 kilometer) ke timur ibu negara, Reykjavik, menjadi tempat pelancongan. Pada hari sibuk ia menarik beratus pengunjung yang datang untuk melihat pasir pantai hitam, di mana cenuram yang bercerancang dari batu ballast naik dari laut, dan untuk menghasilkan glasier Myrdalsjokull, di mana gunung berapi terletak, dapat dilihat tetapi menggelegak.

Katla adalah salah satu gunung berapi terbesar dan paling ditakuti Iceland. Letupan terakhirnya pada 1918, berlaku hampir sebulan, mengakibatkan banjir berukuran Amazon dan mengembangkan pesisir Iceland kepada 3 batu (5 kilometer).

Sama seperti setengah daripada gunung–gunung berapi Iceland, ia terletak di bawah glasier ais beratus meter (ela) tebal. Ledakan mencairkan litupan ais, mengakibatkan banjir yang boleh memusnahkan jalan-jalan raya, bangunan dan talian tenaga serta mengakibatkan aisberg bersaiz rumah jatuh di kaki bukit.

Para pengunjung berpeluang untuk melihat dengan lebih dekat keadaan lahar yang masih panas dan kesan letupan gunung berapi Bardarbunga pada tahun 2014 telah menghasilkan tarikan pelancongan yang baru – tab panas semula jadi – di mana lahar panas bertembung dengan glasier memberikan satu suasana yang baru. Namun gunung berapi di Iceland masih berpotensi membawa maut kepada pelancong. Iceland kini berusaha dalam memperbaiki sistem pemantauan keadaan gunung berapi dan memberikan amaran kecemasan dengan cepat jika berlaku sebarang kecemasan.

Pemantauan

Di Pejabat Meteorologi Iceland di Reykjavik, pakar meteorologi, sesimologi dan volaknologi menyaksikan beratus pengimbas yang memantau aktiviti seismic, petanda bagi penggembungan gunung berapi dan pengeluaran gas – bukti bahawa magma dari bawah tanah ditolak ke permukaan.

Gempa bumi terbesar dalam masa beberapa dekad melanda Katla lewat September lalu, mencetuskan pihak berkuasa untuk menaikkan tahap amaran mereka dan melaksanakan prosedur kecemasan. Gempa bumi berkurangan, tetapi saintis berkata Katla biasanya meletup dua kali dalam tempoh sekurun dan sudah lama tidak meletup.

Apabila ia meletup, penduduk–penduduk di Vik mungkin hanya mempunyai masa 15 minit sebelum ia menyelubungi debu hitam. Penduduk setempat berlatih bagi apa yang perlu dilakukan untuk menuju ke gereja di atas bukit, tempat tertinggi di kota itu. Pihak berkuasa menghasilkan cara baru untuk memastikan pengunjung juga tahu. Polis boleh menghantar teks mesej kepada semua orang di kawasan–kawasan terjejas, dan juga mengeluarkan amaran keselamatan menerusi televisyen, radio, laman sesawang dan media sosial.

“Cuba untuk mendapatkan maklumat selalu menjadi cabaran, tetapi ia lebih mencabar sekarang kerana kami mempunyai banyak pelancong berbanding biasa yang kami miliki,” kata Olafsson. Dia berkata pelancong adalah dialu-alukan di Iceland, walaupun jika mereka mempunyai kecenderungan untuk melakukan perkara-perkara bodoh, seperti pergi mendaki di pergunungan dengan memakai sneaker dan baju-T atau mendaki gunung berapi tanpa mengambil langkah–langkah berjaga –jaga.

Terlalu banyak yang perlu diperoleh semula oleh sukarelawan pasukan menyelamat dan mencari yang mana pihak berkuasa membincangkan untuk memberikan mereka bayaran. Idea itu ditolak jika ia menjejaskan pelancong dari meminta bantuan.

Sama seperti semua orang di Iceland, Olaffson mahu pelancong melihat negaranya sebagai selamat dan menerima kedatangan- -tetapi untuk terus berjaga –jaga. “Jika anda bimbang mengenai segalanya ia mungkin lebih baik anda untuk tinggal di rumah,” katanya. “Anda perlu menghormati alam semula jadi apabila anda datang ke Iceland, dan anda perlu sedar mengenai di mana anda dan apa yang boleh berlaku.”– AP